Montako kohtuutta kroppa kestää?

Tarkastellaan elimistön kestokykyä käyttäen mittana kohtuuden määrää. Työikäisillä ihmisillä kohtuus alkoholijuomien päivittäisessä käytössä on annosmäärä juojan paino/50. Maksa polttaa tämän annosmäärän etanolin normaalisti 2,4 tunnissa. Kohtuuden katsotaan olevan niin vähän etanolia, että siitä ei koidu terveydellistä haittaa.
Millaisista määristä sitten haittoja koituu? Riskikäytön raja on naisilla 16 annosta ja miehillä 24 annosta viikossa. Palamisaikana tämä on keskimäärin 4,8 tuntia. Yksilöllinen annosmäärä on paino/25. Riskikäyttö on kaksi kertaa kohtuus.
Riskikäytön alaryhmä on kertajuominen, joka on naisella 5 ja miehellä 7 annosta. Palamisaikana se on 10 tuntia ja yksilöllisinä annosmäärinä paino/12. Kertajuominen on noin neljä kertaa kohtuus. Tarkka lukema on 50/12 = 4,166… tai 10/2,4 = 4,166…
Puolessa vuorokaudessa eli 12 tunnissa palava annosmäärä on juojan paino/10. Tämä on viisi kertaa kohtuus. Vuorokaudessa palava annosmäärä on paino/5 eli kymmenen kertaa kohtuus. Jos tämä annosmäärä paino/5 on kerralla sisällä elimistössä, niin se vastaa myrkytyskuoleman tasoa.
Palamisaika on havainnollinen mitta eri käyttötasojen vertailussa. Riskikäyttö on kaksi kertaa kohtuus ja kertajuominen on noin neljä kertaa kohtuus.
Moninko kertaisen kohtuuden kroppa kestää? Siihen osaa vastata. Eikä näytä osaavan Alkon info-sivutkaan. Siellä todetaan, että riskirajat ovat kuin ”viinaan piirrettyjä viivoja”.
Tulos tästä lujuuslaskelmapohdiskelusta on se, että kohtuus kaksinkertaisena on jo riskikäyttöä. Kertajuominen on kohtuus nelinkertaisena. Kymmenkertainen kohtuus kerralla nautittuna on myrkytyskuoleman tasoa.
Helppo laskuopillinen nyrkkisääntö on, että kertajuomisessa annosmäärän pitää pysyä alle paino/10 lukemissa. Tämä annosmäärä antaa ”vaikutuksen alaisena” olon aikaa 12 tuntia eli puoli vuorokautta. Puolen vuorokauden palamisaika on kohtuus viisinkertaisena.