Muuntamista, mittaamista, sanastoa

Alkoholijuomia mitataan siis senttilitroina, mutta annoksen määritelmä on 12 grammaa. Nyt pitää sitten muuntaa grammat senttilitroiksi ja päinvastoin. Montako grammaa on senttilitra sata prosenttiseksi muunnettua alkoholia? Pitää tietää alkoholin tiheys eli ominaispaino. Se on 0,79 likiarvona 0,8. Siitä seuraa, että yksi gramma on 1,25 millilitraa ja millilitra 0,8 grammaa. Mutta alkoholijuomien annosmitat ovat senttilitroina.
Kun vakioannos on grammoina 12 grammaa, niin millilitroina se on 15 millilitraa (12*1,25 = 15). Nykyisessä alkoholi-informaatiossa minua ilahduttaa se, nämä  molemmat 12 grammaa ja 15 millilitraa ilmoitetaan rinnakkaisina annoksen mittayksikköinä. Muutama vuosi sitten piti vain ihmetellä ja itse laskeskella.
Vuosittainen alkoholijuomien kulutus ilmoitetaan tilastoissa litroina sata prosenttiseksi muunnettua alkoholia. Tämän takia on kätevämpää ajatella ja mitata myös nautittuja annoksia mieluummin millilitroina  kuin grammoina. Alkoholijuomien etiketeissä vahvuus ilmoitetaan tilavuusprosentteina, joten prosenttilaskun tulos on millilitroina tai senttilitroina. Ehdotan, että annoksen mittana pidettäisiin millilitroja, siis yksi annos sisältää 15 millilitraa sata prosenttista alkoholia. Näistä 15 millilitran eristä kertyy sitten vuosikulutuksen yksilölliset ja valtakunnalliset litramäärät.
Sitten sanastoon. Meneehän se semanttiseksi saivarteluksi, mutta menköön. Kuten lukija havaitsee, olen käyttänyt alkoholi-sanaa joka paikassa kyllästymiseen asti. No sen takia, että muuta sanaa ei ole ollut yleisessä käytössä. Tietosanakirjan mukaan kaikkein tärkein alkoholi on etyylialkoholi eli etanoli. Puhekielessä sitä sanotaan alkoholiksi. Alkoholilakikin koskee etyylialkoholia.
Totean siis, että alkoholijuomat sisältävät etanolia ja etanolipitoisuus ilmoitetaan etiketeissä tilavuusprosentteina. Alkoholilain mukaan yli 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävät juomat ovat alkoholijuomia. Kirjoitetussa blogitekstissä otan käyttöön etanoli-sanan. Sata prosenttista alkoholia on sanottu puhtaaksi alkoholiksi, hyvä termi sekin.
Etanoli tai etanolialkoholi ovat kemiallisen puhtaita ja spesifisiä nimityksiä. Viinalla ja alkoholilla voidaan tarkoittaa milloin mitäkin. Alkoholijuomien vaikutukset elimistössä johtuvat etanolista.
Seuraavassa blogissa käsittelen etanolin ja elimistön vuorovaikutusta laskuopin näkökulmasta. Siihen liittyvät kaavan T = 10kc käytännön sovellukset.