Neljän promillen analyysi

Edellisessä blogissani 20.1.2019 kerroin rattijuopumustapauksesta, jossa 27 vuotias mies puhalsi yli neljän promillen lukemat. Tuo uutinen löytyy tästä nettilinkistä.

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/rattijuoppo-puhalsi-törkeät-lukemat-salossa-riidan-päätteeksi-rattiin-hypännyt-mies-ajoi-neljän-promillen-humalassa-lumipenkkaan/ar-BBSupTP?ocid=spartandhp

Tarkastellaan, mitä tuollaisesta promilletasosta voi päätellä.

Ensinnäkin neljästä promillesta nollatasolle selviäminen kestää miehellä normaalisti 30 tuntia. Tämä aika ei riipu miehen painosta. Jos miehen painoksi laitetaan valistuksen mukainen 80 kg, niin se tarkoittaa, että elimistössä on puhallushetkellä etanolialkoholia 240 grammaa eli 20 vakioannosta. Tämä 20 annosta vastaa 1,6 mäyräkoirallista keskiolutta tai 1,6 puolen litran viinapulloa. Viininä se olisi 3,3 pulloa.

AUTOKOULUN OPPIKIRJASSA (Keuruu 2016) sivulla 195 kerrotaan alkoholin poistumisesta elimistöstä seuraavasti: ”Maksa polttaa alkoholia tunnissa noin yhden gramman kymmentä painokiloa kohti. Maksan polttonopeuteen ei voi vaikuttaa. Promilleissa ilmoitettuna tämä tarkoittaa, että verestä häviää tunnissa vain 0,12 – 0,16 promillea. Jos ihminen painaa esimerkiksi 70 kiloa, hänestä häviää noin 7 grammaa alkoholia tunnissa.”

Noilla tiedoilla voidaan arvioida, että selviämisaika olisi 33 – 25 tuntia häviämisnopeuksilla 0,12 ja 0,16 promillea tunnissa. Oppikirjan tiedoilla on hankala arvioida, montako grammaa etanolialkoholia on puhallushetkellä elimistössä sisällä. Arviolaskelmaan tarvitaan verenalkoholin promillekaava, mutta senhän kaikki osannevat jo autokouluun mennessään.

Etanolialkoholin gramma- tai vakioannosmäärän saa lasketuksia oppikirjan tiedoillakin. Selviämisaika oli siis 33 – 25 tuntia, keskiarvo 29, pyöristetään 30 tuntiin. Kun 70 kiloisella palaa 7 grammaa tunnissa, niin 30 tunnissa palaa 210 grammaa ja 80-kiloisella palaa 240 grammaa eli vastaavasti 17,5 ja 20 vakioannosta.

Blogin aloituskuvana olevassa annostaulukossa neljän promillen lukema löytyy miehen promillesarakkeen alimmalta riviltä. Tämä rivi on 30 tunnin palamisajan rivi ja siltä on luettavissa vakioannokset eri painoluokissa. 70 kg painoluokassa annosmäärä on 17,5 ja 80 kg luokassa 20. Päättelylaskelmilla saatiin samat tulokset.

Analyysi neljän promillen merkityksestä tuottaa lisäkysymyksiä. Montako tuntia ennen alkometripuhallusta mies oli ottanut viimeisen ryypyn ja milloin ensimmäisen? Montako vakioannosta yhteensä hän oli juonut? Mikä oli ollut promilletason maksimi? Promillet vähenevät miehellä normaalisti 0,133 verran tunnissa ja itse alkoholimäärä vähenee tuon yhden gramman kymmentä painokiloa kohti. Onko uutisen miehellä alkoholin palamisnopeus normaali vai normaalia suurempi? Yleisessä katsannossa joudutaan kysymään: Miten elämä sujuu yli vuorokauden pituisilla selviämisajoilla?

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kuinkahan pian henkilö kuolee noinkin suureen alkoholimäärään kuin 4 °/oo , muistelen että joskus puhuttiin jo 3 °/oo kuolettavan annoksen rajana? Vai ovatko mittaustavat nykyisin erilaisia kun näinkin suuria lukemia uutisissa esiintyy ja autollakin kykenee ilmeisesti jotenkin umpihumalassa ajamaan?

 • Kalevi Rissanen

  Tapaturmaisissa alkoholimyrkytyskuolemissa promillet ovat olleet keskimäärin 3,2 – vaihtelu 2,8 – 7,7 promillea.
  Kuolettavaksi promilletasoksi katsotaan yleensä 4 promillea.
  Nuo 4 – 5 promillen rattijuopumuslukemat ovat merkki kohonneesta sietokyvystä eli alkoholitoleranssista.
  Toisaalta ne ovat esimerkki elimistön ihmeellisestä sopeutumisesta korkeisiin alkoholipitoisuuksiin. Totuttelun ja harjoituksen tulostahan se on.

Kommentointi on suljettu.