Nopeus ja alkoholijuomat

Alkoholijuomiin liittyen nopeudella on monet kasvot. Alkoholihaittojen kannalta nopeus on perustekijä monesta näkökohdasta tarkasteltuna. Nopeuteen liittyviä mittauskohteita on enemmän kuin äkkiseltään pystyy nimeämään. Koitan esittää joitakin.
Nauttimisnopeus. Kuinka monta vakioannosta nautitaan vuorokaudessa? Viralliset tasot ovat, kohtuus, riskikäyttö, ja kertajuominen. Mielestäni pitää tarkastella myös toleranssitasoa, montako annosta vuorokaudessa eli annosnopeus/vrk.
Palamisnopeus. Onko etanolin palamisnopeus normaali vai epänormaali? Tämä on yleinen puheenaihe, selviämisnopeus riippuu maksan kunnosta. Miksi tätä nopeutta ei mitata? Mielestäni kohonnut palamisnopeus on selvä osoitus alkoholitoleranssista ja sen toteaminen on tärkeää, jos pyritään ehkäisemään alkoholiriippuvuutta.
Tilannenopeus. Oikea tilannenopeus alkoholijuomien nauttimisessa on juomakulttuurin mittari. Kännissä örveltäminen sopimattomassa tilanteessa on merkki tilannenopeuden ylittämisestä.
Matka – aika – nopeus. Matka Iisalmesta Kuopioon on 84 kilometriä. Nopeusrajoitusten mukaan ajettaessa siihen kuluu aikaa noin yksi tunti tai vähän yli. Sama luku 84 grammoina vastaa seitsemää vakioannosta alkoholijuomaa. Tämä 7 vakioannosta on kertajuomisen raja 84-kiloiselle miehelle, ja sen palamisaika on 10 tuntia. Ylinopeutta ajaen Kuopioon ehtii alle tunnissa. Jos maksa polttaa etanolia normaalia nopeammin, noista 84 grammasta selviää reilusti alle 10 tunnissa.
Vuosikulutus nopeusmittana. Alkoholijuomien kulutusta seurataan sata prosenttiseksi muunnettuna ilmaistuna alkoholimääränä litroja asukasta kohti vuodessa. Viimeisten 40 – 50 vuoden aikana kulutus on noussut nelinkertaiseksi ja alkoholikuolleisuus samoin.
Kertymisnopeus ja elimistön kestokyky. Viime vuosina kulutus on ollut asukasta kohti noin 10 litraa sata prosenttista alkoholia vuodessa. Montako litraa etanolia elimistö kestää juojan elinaikana? Haitat riippuvat siitä, montako litraa etanolia nautitaan vuosittain, mikä on nopeus litroja/vuosi. Arvioni elimistön kestorajasta on 700 litraa etanolia. Jos määrä täyttyy kymmenessä vuodessa, niin sitä nopeutta elimistö ei kestä. Kun nauttimisaika venyy 70 vuoteen, niin sen vauhdin kestää.

Jätä kommentti

*