Nuolaise ennen kuin sakkolappu tipahtaa

Otsikko on uusiokäyttöön muotoiltu sovellus sanonnasta: ”Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa”. Otsikko tahtoo sanoa, että rattijuopumuksesta tipahtavan sakkolapun välttämiseksi kannattaa nuolaista promilletestiliuskaa ennen ajoon lähtöä. Testiliuskan nuolaisu on hyödyllinen silloin, kun ei ole varma siitä, että omat alkoholipromillet ovat nollatasolla.

Edellisen blogini (28.4.2019) jälkeen etsin Googlesta tietoja Promilless testiliuskasta. Kohteita löytyi ilahduttavan paljon ja niissä esitettiin samoja näkemyksiä mistä olen itsekin kirjoittanut. Tärkeimmät ja havainnollisimmat tiedot ovat blogikirjoituksissa, joissa eri ihmiset kertovat omia kokemuksiaan PROMILLESS promilletestiliuskoista. Liuskat mittaavat alkoholin syljestä. Näitä blogeja on osoitteessa https://promilless.fi/blogi/. Osoitteessa löytyy myös vertailu alkometrien ja promilletestiliuskojen ominaisuuksista. Vertailussa kerrotaan millaiseen käyttötarpeeseen nämä eri mittausmenetelmät sopivat parhaiten.

Rattijuopumuksesta rangaistus on yleensä päiväsakot ja maksettava euromäärä lasketaan kuljettajan tulojen perusteella. Netistä löytyy Yle Uutisten sakkolaskuri monista päiväsakolla rangaistavista rikoksista. Laskuri löytyy nettiosoitteesta https://yle.fi/uutiset/3-6548126.  Tuo laskuri on vanha, vuodelta 2013. Maksettava sakko esim. 1800 euron nettokuukausituloilla on 1288 euroa ja 3800 euron tuloilla summa on 2954 euroa. Myös vankeus on mahdollinen.

Ylen laskurin mukaan rattijuopumus tulee kalliiksi jo maksettavan eurosumman takia. Toinen iso haitta on ajokortin kuivumaan joutuminen määräajaksi. Nämä haitat ovat mielestäni vahva motivaatio ottaa käyttöön keinoja rattijuopumuksen välttämiseksi. Mielestäni yksi varma, helppo ja halpa tapa on promilletestiliuskan käyttö varmistamaan, että promillet ovat ajoon lähtiessä alle rattijuopumusrajan. PROMILLES testiliuska ilmaisee luotettavasti 0,2 promillea ylittävät alkoholipitoisuudet. Testi tehdään kastelemalla liuska sylkeen kielen päällä. Yhden liuskan hinta on noin neljä euroa.

PROMILLESS testiliuskoja on ollut saatavissa parin vuoden ajan. Olisi toivottavaa, että ne tulevat tutuiksi ja niiden käyttö rutiiniluonteiseksi silloin, kun on epäselvyyttä omasta promilletasosta ajoon lähtiessä. Hinta-hyötysuhde on edullinen, sillä neljällä eurolla pystyy välttämään yli tuhannen euron rattijuopumussakon ja ajokortin kuivumaan joutumisen.