Odotusaika 17 tuntia

Iisalmen Sanomissa on tänään 11.5. uutinen rattijuopumustapauksesta, jossa mies puhalsi alkometriin 2,31 promillea. Mitä tuo promillelukema merkitsee laskuopillisesti tarkasteltuna? Tästä promillelukemasta mies selviäisi nollatasolle normaalisti 17 tunnissa. Rattijuopumusrajalle 0,5 promilleen selviäminen kestäisi noin 13,5 tuntia.

Lasketaan seuraavaksi, paljonko tuolla promillelukemalla on etanolialkoholia sisällä puhaltajan elimistössä. Jos miehen paino olisi 80 kg, niin etanolimäärä on grammoina 138 g ja alkoholijuomien vakioannoksina 11 annosta. Eri juomalaatuina se vastaisi pullollista viinaa, kahta pulloa viiniä tai mäyräkoirallista keskiolutta.

Satunnaista lukijaa varten lienee tarpeen selostaa, mihin nuo laskuoppitulokset perustuvat. Selviämisajan ilmoittaa kaava T = 10kc. Sen mukaan mies selviää yhdestä promillesta nollatasolle 7,5 tunnissa ja nainen 6,6 tunnissa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että selviämisaika tunteina on suunnilleen seitsemän kertaa promillelukema.

Puhallushetkellä elimistössä oleva alkoholimäärä saadaan verenalkoholin promillekaavoista. Niitä on kaksi eli grammakaava kpc = A sekä vakioannoksille sovitettu kaava kpc = 12a. Kaavoissa olevat kirjaimet tarkoittavat seuraavia asioita: (T) on palamis-/selviämisaika, (k) on nestetilavuuskerroin naisella 0,66 ja miehellä 0,75, (p) on juojan paino kg, (c) on verenalkoholin promillet, (A) on alkoholimäärä grammoina, (a) on alkoholimäärä vakioannoksina. Yksi vakioannos sisältää 12 grammaa etanolialkoholia.

Näillä ruohonjuuritason laskuoppilaskelmilla saadaan promillelukemille konkreettisempi ja havainnollisempi ilmiasu. Tämän päivän lehtiuutisen promillet olisivat vaatineet 17 – 13,5 tunnin odotusajan ennen ajoon lähtöä. Puhallushetkellä miehellä olisi ollut kropassa yksi pullollinen viinaa tai vajaa mäyräkoirallinen keskiolutta.

Viinablogistin ominaisuudessa ehdottaisin, että toimittajat laittaisivat rattijuopumusuutisiin loppukaneetiksi maininnan, että näistä promilleista selviäminen kestäisi normaalisti xy tuntia. Selviämisajan tunnit ovat havainnollinen mittari eri promilletasojen haittavaikutuksille.

Ruohonjuuritason korsi alkoholivalistuksen edistämiskekoon olisi iskulause ”Promillet selviämistunneiksi”. Nyrkkisääntönä toimii rivi juomaopin seitsikon kertotaulusta: selviämisaika on seitsemän kertaa promillet.