On aika

Aika on juoda, aika on ajaa, aika on näille piirtää rajaa. Rattijuopumus ei ole ilo kenellekään vähiten juopumuspromillet puhaltaneelle itselleen. Pyrkimys rattijuopumusten vähentämiseen koskee juovia autoilijoita sekä autoilevia juojia. On aika pohtia mitä tarvitaan rattijuopumusten vähentämiseen. Mitä on tehty ennen, mitä voitaisiin tehdä toisin? Miten piirretään rajat?

Liikenteessä raja juomisen ja ajamisen välillä on selvä, se on nollatoleranssi. Alkoholin palamisesta annetaan tietoa, ja nämä tiedot ovat hyvät ja havainnolliset. Niissä on mielestäni yksi ongelma. Valistuksessa esitetään joku yksittäisesimerkki nautitusta alkoholimäärästä ja selviämisajasta. Esimerkkitapauksista kukin joutuu laskemaan oman yksilöllisen selviämisaikansa ja se on hankalaa.

Rattijuopumusuutisten perusteella yleinen tiedonvälitys ja keskustelu ovat promillepainotteisia. Promillelukemien taustalta jäävät pimentoon selviämisajat ja nautitut etanolialkoholimäärät.

Mitä voidaan tehdä toisin? Yleisessä keskustelussa alkoholimäärät, palamisajat sekä promillelukemat tahtovat mennä sekaisin. On puuttunut yhteinen vakiomittari tai yhteinen nimittäjä. Tämä mittaritekijä on aika, nautitun etanolialkoholin palamisaika. On aika ottaa palamisaika etusijalle. Aikamittariin liittyy nopeus. Onko kyseessä normaali nopeus vai ylinopeus?

Ajonopeus ja matkaan kuluva aika ovat tuttuja perusasioita liikenteessä. Vastaavat ajan ja nopeuden mittaustavat soveltuvat myös alkoholijuomien käyttöön. Nopeusrajoitukset alkoholijuomille! Alkoholiongelmissakin yksi taustatekijä on ylinopeus eri muodoissaan.

Rattijuopumusuutisista voi ottaa oppia toisten virheistä. Keskimääräinen selviämisaika tunteina on seitsemän kertaa promillelukema. Tämä selviämisaika olisi ollut odotusaika ennen ajoon lähtöä. Omakohtaisen juomisen ja ajamisen ajan pystyy erottamaan alkoholiolaskelmien avulla. Selviämisajat voi laskea annosmäärien tai maksimipromillelukemien pohjalta.

Laskuopin lisäksi rattijuopumukselta välttymiseen on helpompiakin keinoja. Ne ovat alkometri promilletestiliuska ja netin alkoholilaskurit. Blogin aloituskuvana olevasta taulukosta näkyvät vastaukset kaikkiin tilanteisiin yhdellä kertaa. On aika ottaa joku itselle sopiva menetelmä käyttöön.