Parempi murtolukutaulukko (11 grammaa)

Edellisessä blogissa 24.09.22 oli ongelmia annostaulukon liittämisessä tekstiin ja taulukosta tuli huono. Tässä on parempi värikuvaversio.

Taulukon avulla voidaan tarkastella alkoholiannosten laskuopillista historiaa. Alkon infolehtisessä ALKOHOLI JA LIIKENNE vuodeltan 2004 sanottiin: ”1,0 ANNOS = 11 G PUHDASTA ALKOHOLIA”. Nykyään tuo ”puhtaan alkoholin” eli etyylialkoholin/etanolin määrä on 12 grammaa. Blogin aloituskuvana oleva taulukko on laadittu tälle 12 gramman alkoholipitoisuudelle.

Aloituskuvan taulukossa yksilölliset annosmäärät ovat 120 kilon painoluokkasarakkeessa samat numerot/lukemat kuin palamisaikasarakkeen tunnit. Toiseksi 12 tunnin palamisaika on annosmäärillä paino/10. Kolmanneksi jakajaluvut ovat kokonaislukuja.

Tässä 11 gramman taulukossa palamisajat ja annosmäärät ovat samat 110 kg sarakkeessa. Toiseksi annosmäärä paino/10 palaa kaikissa painoluokissa 11 tunnissa. Tämä 11 tunnin rivi on ylimääräinen aloituskuvan taulukkoon verrattuna. Kolmanneksi jakajaluvuista tulee murtolukuja. Jakajalukujen (j) kaava on: Tj = 110. Aloituskuvan taulukossa kaava on: Tj = 120.

Promillelukemat pysyvät samoina kaavan: T = 10kc mukaan. Nekin on laitettu murtoluvuiksi.

Alkoholiannoksen nykyinen puhtaan alkoholin määrä 12 grammaa on laskuopillisessa katsannossa nerokas ja tyylikäs. Se yhdistää laskuopillisen kymmenjärjestelmän kallotaulun tunnit 12.

Kommentit

  • Olavi Koskela

    Tavallista herran viinamäen työntekijää ei kyllä juurikaan kiinnosta palamisajat, vaan se, kuinka monta promillea veressä on jäljellä vaikkapa tuntijaotuksella. Sitähän sitä joutuu pähkäilemään, kun miettii tohtiiko auton rattiin aamusella kajota.

  • Kalevi Rissanen

    Jäljellä olevat promillethan se käytännön ongelma on. Ratkaisu on sama kuin liikenteessä: s = vt. Veren alkoholipromillet laskevat vakionopeudella: miehellä 0,1333 ja naisella 0,1515 promillea tunnissa.

    Blogin aloituskuvana olevasta annostaulukosta nähdään, miten promillet, annosmäärä ja selviämisaika riippuvat toisistaan, ne ovat samalla rivillä.

    Esimerkki taulukon käytöstä. 80 kg painoinen mies nauttii 8 vakioannosta (96 grammaa) viinaksia. Niistä tulee maksimipromillet 1,60 ‰ ja ne häviävät 12 tunnissa. Jos on aloittanut juomien nauttimisen edellisenä iltana klo 21, niin promillet ovat nollassa aamulla klo 9. Rattijuopumusraja 0,5 ‰ alittuu klo 5:15.
    Jos mies on nauttinut neljä annosta, niin maksimipromillet ovat 0,80 ‰ ja selviämisaika 6 tuntia. Kultakin promilleriviltä nähdään, montako vakioannosta on puhallushetkellä elimistössä eri painoluokissa. Rivien alkupäissä ovat selviämis-/palamisajat.

    Auton rattiin lähtemisen nollapromillet toteaa varmimmin alkometripuhalluksella. Alkometrejä saa markettien autotarvikehyllyköstä noin 30 eurolla.

Kommentointi on suljettu.