Rattijuoppo 5,74 promillea

MTV:n uutisissa on tänään kerrottu, että Vaasassa rattijuoppo oli puhaltanut lukemat 5,74 promillea. Tätä pidetään uskomattoman korkeana. Mitä tuollainen promillelukema tarkoittaa laskuopin perusteella tarkasteltuna. Uutinen löytyy nettiosoitteesta:
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/uskomaton-lukema-rattijuoppo-puhalsi-vaasassa-5-74-promillea-viiden-promillen-rajaa-pidetaan-kohtalokkaana/7044802#gs.QeJfm=w

Selviämisaika
Selviämisaika saadaan lasketuksi Tolkun kaavan nT = 10kc perusteella. Normaali selviämisaika 5,74 promillesta olisi miehellä 43 tuntia 3 minuuttia eli vuorokausi ynnä 19 tuntia 3 minuuttia (43,05 h). Noin kauan pitäisi odottaa, jotta pääsee selvin päin ajamaan. Tämä laskelma toimii silloin, kun maksan kuntokerroin on yksi, eli maksa polttaa etanolialkoholia normaalilla nopeudella.

Jos on kehittynyt toleranssi, ja palamisnopeus on kolminkertainen, niin palamisaika on kolmasosa edellä olevan laskelman selviämisajasta eli 14 tuntia 21 minuuttia (14,35 h). Silloin laitetaan kaavaan kuntokertoimen (n) arvoksi 3 ja laskelma on: 3*T = 7,5*5,74, josta T = 14,35 tuntia.

Alkoholin määrä elimistössä
Promillekaavassa nautittu etanolialkoholimäärä on grammoina. Käytännössä nautittujen määrien mittana on vakioannos, se sisältää etanolia 12 grammaa. Puhallushetkellä elimistössä oleva vakioannosmäärä saadaan vakioannoksille sovitetusta promillekaavasta: kpc = 12a. Kun miehen painoksi laitetaan valistuksen mukainen 80 kg, niin alkoholimääräksi saadaan 28,7 vakioannosta.

Tämä on viinana kaksi puolikkaan pulloa plus 4,7 annosta tai keskioluena salkku plus 4,7 annosta tai viininä neljä pulloa plus 4,7 annosta. Tämä määrä on siis puhallushetkellä elimistössä sisällä. Oma erillinen tarinansa on se, millaisten ennen ajoon lähtöä nautittujen juomien jäämiä nämä annokset ovat.

Ihmettelystä inhorealismiin
MTV:n uutisen yhteydessä ihmeteltiin, miten autoilu on mahdollista noin korkeilla promilleilla. Selitys on hyvä alkoholitoleranssi, ja se saavutetaan säännöllisellä harjoituksella. Korkeat promillet ovat myös osoitus elimistön ihmeellisestä sopeutumisesta ja selviämiskyvystä. Laskuoppi kertoo puhallushetken tilanteen, ja sillä voidaan laatia ennusteita tulevaisuudesta. Numerot antavat luonnollisia selityksiä ihmeellisiltä tuntuville asioille.

Tabuja ravisteleva johtopäätös on: Autoilu yli viiden promillen lukemilla on viite alkoholismista.

Rattijuoppoustapausten ennalta ehkäisy vaatisi tietotason nostamista selviämisajoista sekä nautittujen alkoholijuoma-annosten ja promilletason korrelaatiosta. Rattijuoppous saataisiin vähenemään, jos korrelaatiokaavat nT = 10kc ja kpc = 12a tulisivat yleisesti tunnetuiksi ja rutiinikäyttöön ruohonjuuritasolla.