Rattijuoppous ja juomisen jakolaskut

Tarkastellaan rattijuopumusta tulevien tilanteiden ja juomisen jakolaskujen näkökulmasta. Tuleva tilanne on autolla liikenteeseen lähteminen. Juomisen jakolaskuilla – ja kertolaskuilla kanssa – varmistetaan se, että alkoholipromillet ovat lähtöhetkellä nollatasolla. Aikaisemmissa blogeissa olen esittänyt kaavoja sekä niillä tehtäviä tarkkoja laskelmia. Yritän esittää lyhyen tiivistelmän rutiinikäyttöön. Aloitetaan keskiarvoista ja seitsemän kertotaulusta.

Tolkun kaavassa nT = 10kc lukeman 10k keskiarvo on 7. Alkoholivalistuksen mukaan naisen paino on 60 kg ja miehen 80 kg. Keskiarvoihmisen paino olisi 70 kg.

Rattijuopumuksen välttämisessä voi ottaa oppia toisten virheistä. Näistä virheistä voi lukea lehtien rattijuopumusuutisista ja niissä ilmoitetuista promillelukemista. Oppi saadaan seitsemän kertotaululla. Selviämisaika tunteina on normaalisti seitsemän kertaa puhalletut promillet: 7*1 = 7 – 7*2 = 14 – 7*3 = 21 jne. Kertolaskujen tulos ilmoittaa, montako tuntia myöhemmin promillet olisivat nolla.

Omalta kannalta tärkeintä on ennakointi eli selviämisajan arviointi. Tämä tapahtuu juomisen jakolaskuilla. Selviämisajan kaavasta npT = 120a todetaan, että annosmäärästä paino/10 selvitään normaalisti 12 tunnissa. Laskelma on 70 kg henkilöllä: 1*70*T = 120*(70/10), josta T = 12 tuntia.

Taisihan tuo mennä vähän monimutkaiseksi, mutta kyseessä on hyödyllinen muistisääntö. Annosmäärästä paino/10 selviää normaalisti nollatasolle 12 tunnissa. Toisinpäin sanottuna: jos pitää olla selvä 12 tunnin kuluttua, saa nauttia normaalisti annosmäärän paino/10.

Tästä 12 tunnista eli puolesta vuorokaudesta voidaan päättelylaskuilla arvioida muita selviämisaikoja. Täysi vuorokausi eli 24 tuntia tulee tietysti kaksinkertaisella annosmäärällä eli paino/5. Kuudessa tunnissa selviää puolta vähemmästä juomamäärästä eli paino/20. Tämä päättely tuottaa ennestään tutun kaavan Tj = 120 eli selviämisaika on 120/ jakajaluku (j).

Nautitun annosmäärän maksimipromillet saadaan arvioidusta selviämisajasta kaavan nT = 10kc avulla. Annosmäärällä paino/20 selviämisaika on kuusi tuntia. Maksimipromillet kuuden tunnin selviämisajalle ovat keskimäärin 0,86 ‰. (n*6 = 7*c, josta c = 6/7 = 0,86). Koko vuorokauden selviämisajalle maksimipromillet olisivat nelinkertaiset eli 3,44 ‰.

Millä annosmäärällä tulee yhden promillen maksimilukemat? Vastaus on: paino/17. Tulos saadaan kaavasta npT = 120a: 1*p*7 = 120*a, josta a = p/17,14.

Toistelen tekstissä sanaa ”normaalisti”. Tämä tarkoittaa sitä, että etanolialkoholi palaa normaalilla nopeudella 0,1 grammaa tunnissa juojan painokiloa kohti. Silloin kaavoissa tekijä (n) on yksi.

Esitän mietittäväksi pari kysymystä: Mikä on keskimääräinen verenalkoholin promilletaso aamulla kello viiden aikoihin anniskelupaikoista poistuttaessa? Jos se olisi 1,5 promillea, niin nollatasolle päästään klo 15:30. Riippuuko aika juojan painosta?

Jätä kommentti

*