Rattijuoppouspromillet 5,6

Yle Uutisten nettisivuilla oli 22.5.2015 juttu otsikolla: Nainen puhalsi ratissa 5,6 promillea – ”Ihmeellistä, että oli edes hengissä”. Kommentteina kerrottiin, että yli 5 promillen puhallukset ovat harvinaisia. Puhutaan huomattavasta määrästä alkoholia. Ei ihan muutamasta kaljasta.
Tarkastellaan, mitä tuollainen 5,6 promillea tarkoittaa laskuopin kannalta. Miten pysyy hengissä? Tapaturmaisissa alkoholimyrkytyskuolemissa promillet ovat keskimäärin 3,2 ja vaihteluväli 2,7 – 7,7 promillea. Tämä osoittaa, että elimistö pystyy sopeutumaan suuriin etanolialkoholimääriin.
Montako vakioanosta tuo 5,6 promillea vastaa? Alkoholivalistuksessa naisen painoksi sanotaan 60 kiloa. Annosmäärä lasketaan kaavalla kpc = 12a, josta tulos on 18,48 annosta. Puhallushetkellä kropassa on sisällä tämä määrä puhdasta alkoholia. Asia erikseen on se, monenko nautitun annoksen jäämiä nämä ovat.
Monessako tunnissa nainen selviää 5,6 promillesta? Se lasketaan Tolkun kaavalla T = 10kc ja vastaus on 36 tuntia 58 minuuttia.
Entä maksan kuntokerroin? Kun 5,6 promillella nainen pystyy ajamaan autoa ja kävelemään, se on merkki korkeasta alkoholitoleranssista. Jos puhallutettaisiin toisen kerran tunnin kuluttua ja tulos olisi 5,3 promillea, niin maksan kuntokerroin olisi 2. Tämä tarkoittaisi sitä, että hän selviäisi puolta lyhemmässä ajassa eli 18 tunnissa 29 minuutissa.
Liikenteessähän matka on nopeus kertaa aika, s = vt. Alkoholin palamiseen soveltuu vastaava kaava c = vt eli palaneet promillet = palamisnopeus kertaa aika. Normaali palamisnopeus on naisella 0,1515 promillea/h. Sen mukaan 5,6 promillea häviää 36 tunnissa 58 minuutissa.
Maksan kuntokertoimen (n) kaava on n = 10kv. Jos kuntokerroin on kaksi, niin palamisnopeus on naisella 0,303 promillea/h.
Tuplanopeudella on autolla perillä puolet lyhemmässä ajassa. Tuplapoltolla selviää humalasta puolta lyhemmässä ajassa. Kumpikaan tuplanopeus ei ole turvallista eikä terveellistä.