Rattijuopumuksen ennakointi

Edellisessä blogissa (8.6.19) mainitsin, että seuraavalla kertaa kerron immateriaalista keinosta rattijuopumuksen välttämisessä. Muut kolme menetelmää sylkitesti, alkometri ja alkolukko vaativat tehdastekoiset välineet ajokunnon toteamiseen. Immateriaalinen keino olisi riittävä tietotaso nautituista alkoholimääristä selviämisessä.

Tietotaso perustuu kertotauluun ja juomisen jakolaskuihin. Tietotason perusasiat ovat aika ja nopeus: etanolialkoholin palamisaika ja palamisnopeus. Palamisnopeuden mittayksikkönä on annoksia/tunti (a/h). Tämä mittaustapa ei tarvitse tietoa promilleista, vaan oleelliset asiat ovat aika ja nopeus. Aika kertaa nopeus antaa tulokseksi annosmäärän.

Palamisnopeus annoksia tunnissa (a/h) riippuu juojan painosta mutta ei sukupuolesta. Normaali palamisnopeus annoksina tunnissa on juojan paino/120. Palamisnopeushaarukkana havainnollinen mitta on 120 kg ja 60 kg painoinen ihminen. Palamisnopeus 120 kg painoisella on yksi vakioannos tunnissa ja 60 kg painoisella 0,5 vakioannosta tunnissa. Muiden painoluokkien nopeudet asettuvat näiden väliin.

Kukin voi laskea omaa painoaan vastaavan palamisnopeuden jakolaskulla paino/120.

Kun tietää, monenko tunnin kuluttua juomisen aloittamisesta pitäisi olla selvä eli kaikki annokset ovat pois palaneet, niin yksilöllisen palamisnopeuden perusteella saadaan lasketuksi noihin palamisajan tunteihin mahtuva annosmäärä. Jos pitää olla selvä 12 tunnin kuluttua, niin 120 kg henkilö saa juoda 12 annosta ja 60 kg painava 6 annosta. Laskukaava on pT = 120a. Isommalle henkilölle laskelma on: 120kg*12h = 120*a ja siitä annosmäärä (a) on 12 annosta. Pienemmälle 60 kg henkilölle laskelma on: 60kg*12h = 120*a ja siitä annosmäärä (a) on 6 annosta.

Kun on laskenut oman palamisnopeutensa, niin sallitut juomamäärät jollekin palamisajalle ovat yksinkertaisesti aika kertaa oma palamisnopeus. Esim. 75 kg ihmisellä nopeus on 0,625 annosta tunnissa (75/120). Silloin kymmenessä tunnissa palaa pois 6,25 vakioannosta.

Tilanteiden arviointi laskukaavoilla tai pelkällä päättelyllä voi olla vaivalloista. Laskelmat näkyvät blogin aloituskuvana olevassa annostaulukossa.

Pienempi taulukko ohjeineen löytyy tästä nettiosoitteesta (https://blogit-ss-multimedia.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/01/Ann.taul_..pdf ). Tämä pienoistaulukko on liitteenä myös vanhassa blogissa ”Annostaulukko ajokortin kylkiäisenä” 20.1.19. Taulukon voi tulostaa tai ladata omaan älykännykkään.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Juhlapyhinä, varsinkin juhannuksena, tämä juttu pitäisi olla Alkon ja ravintolan tiskillä jokaisen luettavana. Kannattaa kopioida jokaisen veneen kansioon.

  Ehkäpä säädökset velvoittavat tulevaisuudessa liimaamaan tai maalaamaan tekstin lyhennelmän auton kojelautaa, veneen tuhtoon, moottoripyörän tankin pintaan jne.

  Mikä olisi hyvä varoitusteksti? lyhyehkö, mutta tarkka asiantuntijan esitys

 • Kalevi Rissanen

  Kiitos kommentista Eino J. Erinomaisia ehdotuksia. Laskuoppi on työnsä tehnyt. Pitäisi saada sanasepot ja riiminikkarit hommiin.

  Aika on juoda, aika on ajaa, aika on näille piirtää rajaa.
  Selviämisajan taikaluku on kymmenen tusinaa 120.
  Annosmäärästä oma paino/10 selviät 12 tunnissa.

  P.S. Olen ehdottanut annostaulukon laittamista Alkon myymälöihin pullohyllyn päätyyn asiakkaiden katsottavaksi ja kännykällä kuvattavaksi. Ei kelvannut. Eihän se halpa tieto kaupaksi mene.

Kommentointi on suljettu.