Rattijuopumus, aika, annokset, promillet

Alkoholin eli etanolin palamisaika, annokset ja verenalkoholin promillet riippuvat toisistaan ja nämä riippuvuussuhteet voidaan ilmaista kuhunkin tilanteeseen sopivilla korrelaatiokaavoilla. Riippuvuussuhteita voidaan tarkastella etu- ja takaperin. Tällöin saadaan vastaukset kuuteen eri kysymykseen, jotka liittyvät käytännön tilanteisiin.

Aika ja annokset
Yhden tunnin palamisaika on yksilöllisillä annosmäärillä juojan paino/120. Esim. 60-kiloisella palaa puoli annosta tunnissa ja 120-kiloisella yksi annos. Nämä ovat noiden painoluokkien yksilölliset palamisnopeudet annoksina tunnissa.
Toisinpäin katsottuna yhden annoksen palamisaika on 120/paino. Yhden annoksen palamisaika on 60-kiloisella kaksi tuntia ja 120-kiloisella yksi tunti.

Aika ja promillet
Yhdessä tunnissa promillet vähenevät naisella 0,152 ja miehellä 0,133. Nämä lukemat ovat etanolin palamisnopeus promilleina tunnissa. Laskelma perustuu Tolkun kaavan suppeaan muotoon T = 10kc.
Yhdestä promillesta nainen selviää 6,6 tunnissa ja mies 7,5 tunnissa.

Annokset ja promillet
Yhdestä annoksesta tulee naiselle maksimipromillet 12/0,66*paino ja miehelle 12/=0,75*paino.
60 kg painavalla naisella maksimipromillet ovat 0,303 ‰ ja 80 kg painoisella naisella 0,273 ‰.
80 kg painoisella miehellä yhden annoksen maksimipromillet ovat 0,2 ‰.

Millä annosmäärällä miehelle ja naiselle tulee yhden promillen humala tai tarkemmin sanottuna yhden promillen maksimilukema? Mies saa yhden promillen maksimipromillet annosmäärällä paino/16 ja nainen annosmäärällä paino/18 (jakajan tarkka arvo on 200/11).
Laskelmat perustuvat vakioannoksille sovitettuun veren alkoholin promillekaavaan: c = 12a/kp.

Rattijuopumusta vastaavat maksimipromillet 0,5 mies saa annosmäärällä paino/32 ja nainen annosmäärällä paino/36. Tämä olisi 80 kg miehellä 2,2 annosta ja naisella 1,7 annosta.

Korrelaatiokaavat
Näissä alkoholilaskelmissa olen esittänyt kaavoja ja niiden muunnelmia sekalaisen joukon. Tämän blogin aiheeseen liittyy vain kolme kaavaa ja kukin niistä voidaan lukea kahteen suuntaan. Kolmella kaavalla saadaan siten vastaus kuuteen kysymystyyppiin. Kysymystyypeillä saadaan vastaukset kaikkiin yksilöllisiin kysymyksiin tai ongelmiin. Alla ovat nämä kolme kaavaa.

Aika ja annokset: pT = 120a. Aika ja promillet: T = 10kc. Annokset ja promillet: kpc = 12a.