Rattijuopumus. Osata vai kärytä

Poliisin tilastojen mukaan Pohjois-Savossa on sattunut 902 rattijuopumuskäryä vuonna 2018. Niistä törkeitä oli 395 tapausta. Herää kysymys: Olisiko käryjä vähemmän, jos kuljettajat osaisivat sujuvasti arvioida selviämisaikansa nauttimistaan alkoholijuomista? Oletan, että moni olisi halunnut käryn välttää, jos olisi osannut arvioida oikein oman selviämisaikansa.

Tätä selviämisajan tietoturva-aukkoa yritän näillä viinablogeilla täyttää. Autoilijoiden olisi hyvä osata selviämisajan laskeminen siinä kuin alakoululaisen pitää oppia kertotaulu. Selviämisajan arviointi tapahtuu kertotaulun ja juomisen jakolaskun taidoilla. Aihe on monimutkainen, sotkuinen ja vaikeaselkolinen. Tiivistelmänä siihen löytyy tavan kansalaiselle sopiva ruohonjuuritasolla laadittu laskentaohje.

Vastauksessani Eino J. (maallikkona) esittämään kommenttiin edellisestä blogista ”Rattijuopumuksen ennakointi” 13.6.19 laadin lyhyen tiivistelmän. Aluksi todettakoon: ”Aika on juoda, aika on ajaa, aika on näille piirtää rajaa”. Käytännössä se tarkoittaa, että juominen ja ajaminen laitetaan hyvässä sovussa peräkkäin, ei päällekkäin eikä edes osaksi limittäin.

Ajan mittana on vuorokausi = 24 tuntia. Kellon ympärys eli puoli vuorokautta on 12 tuntia. Selviämisajan taikaluku on kymmenen tusinaa = 120. Kyseessä on kertolasku x*y = 120. Kun x tai y tiedetään, niin toinen luku saadaan jakolaskulla 120/x tai 120/y. Annosmäärästä oma paino/10 selviää 12 tunnissa. Vastaavasti annosmäärästä paino/20 selviää 6 tunnissa ja annosmäärästä paino/6 selviää 20 tunnissa.

Annosmäärät ja selviämisajat pystyy arvioimaan yllä esitetyillä päättelylaskuilla. Tarkemmin asia ilmaistaan kahdella kaavalla. Kaava Tj = 120 kertoo millä luvulla (j) oma paino (p) pitää jakaa, jotta saadaan ajassa (T) palava annosmäärä. Toinen kaava on: ja = p, josta annosmäärä (a) on p/j eli oma paino/jakaja.

Taikaluku 120 tulee suomalaisesta alkoholijuomien määritelmästä: yksi vakioannos jotain alkoholijuomaa sisältää 12 grammaa etyylialkoholia eli etanolia. Sen palaminen kestää normaalisti 120 tuntia/juojan painokilo.

Jos pitää olla selvä 15 tunnin kuluttua, niin saa juoda annosmäärän paino/8 (15*8 = 120). Jos on juonut annosmäärän oma paino/5, niin siitä selviäminen kestää 24 tuntia juomisen alusta lukien (24*5 = 120).

Lukupari 12 tuntia jakaja 10 on puolivälin etappi koko vuorokauden ”vaikutuksen alaisena olemiselle” sekä jakajaluvulle, jolla tämä vaikutusaika/selviämisaika normaalisti saavutetaan.
Näillä laskuopeilla ja päättelytiedoilla pystyy etukäteen arvioimaan sallitut annosmäärät tai jälkikäteen määrittämään nautitun annosmäärän vaatiman selviämisajan.
Näillä opeilla käryt jäisivät tarpeettomiksi.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  KIITOS,
  ajan vähän ja juon vähän, mutta silti: hyvä tietää.

  onhan niitä alkomittareitakin jo lähes joka taloudessa, monessa autossakin,
  joten,
  jonkinlaisesta riskin ottamisesta ja omavaltaisuudesta päihteissä ajamisessa on kysymys, eikä siis niinkään tiedon puutteesta. Tuollainen kortti pitäisi liimata jokaisen ajoneuvon kojelautaan …

 • Kalevi Rissanen

  Riskin ottaminen vai tiedon puute, siinä pulma. Luulen, että rattijuopumuksesta kärähtäminen on sen verran keljumainen tapaus, että suurin osa kärähtäneistä harmittelee miksi kukaan ei ole kertonut selviämisajan arvioimisesta. Valistuksessa esitetään yhden tapauksen esimerkkejä, joista on hankala arvioida yksilöllinen selviämisaikansa. Alkoholilaskuopin tunteminen on oikotie kokonaisnäkemykseen.

  Hyvä ehdotus: ” Tuollainen kortti pitäisi liimata jokaisen ajoneuvon kojelautaan …” Kunpa toteutuisi.

 • plokkariukki

  En muista koska edellisen kerran puhalsin poliisin alcometriin, mutta perjantai-aamuna vihdoin pääsin hönkäisemään. Nollaa kuulemma näytti! En muista sitäkään, koska olen viimeksi kunnon kännin ottanut. Lienee siitä aikaa kulunut, vaikka kuulunkin Hilpeän hutikan Pyhään Veljeskuntaan, on muuten kirjailija Outsiderin (Aarne Haapakoski) aikanaan perustama epävirallinen yhdistys kotikylälläni.

Kommentointi on suljettu.