Rattijuopumusvalvontamaratoni

Rattijuopumusasia on juuri nyt ajankohtainen. Rattijuopumusvalvontamaratonista kerrotaan Yle UUTISTEN nettisivulla osoitteessa: https://yle.fi/uutiset/3-10553886
Rattijuopumusten tehovalvonta on käynnissä vuorokauden ajan pe 14.12. klo 14 alkaen.

Uutisessa todetaan mm: ”Poliisi muistuttaa, että illalla nautittu alkoholi voi näkyä veressä vielä seuraavana aamuna ja jopa vielä päivälläkin.”

Juuri tätä alkoholin näkymisaikaa olen näissä viinablogeissa yrittänyt ymmärrettävällä tavalla selvittää. Ylen uutisessa todetaan myös: ”Vuosittain rattijuoppoja jää kiinni noin 18 000.” Riittävillä tiedoilla alkoholin veressä viipymisajoista rattijuopumus olisi vältettävissä. Motivaatiota juopumuksen välttämiseen luulisi myös olevan, sillä surkeimmat seuraukset kohdistuvat liian suuret promillet puhaltaneeseen itseensä. Mieleen voi tulla kysymys: Miksi kukaan ei ole kertonut?

Poliisi on tavan takaa asiasta kertonut, kuten tämänkin valvontamaratonin yhteydessä. Poliisi on oikeassa, alkoholi voi näkyä veressä pitempään kuin kiinni jäänyt puhaltaja on tullut ajatelleeksi.
Esittämäni laskuopillinen yksilöllinen annostaulukko on tiivistelmä alkoholin viipymisajoista elimistössä.

Laskuopillisena nyrkkisääntönä taulukosta nähdään, että vakioannosmäärä juojan paino/10 viipyy veressä 12 tuntia eli puoli vuorokautta ja annosmäärä paino/5 viipyy täyden vuorokauden.

Rattijuopumuspuhalluksessa todetut promillelukemat ovat tarkka tieto sen hetkisestä alkoholimäärästä veressä ja elimistössä. Selviämisaika puhalletusta promillelukemasta saadaan Tolkun kaavalla. Selviämisaika tunteina on miehellä 7,5 kertaa promillelukema ja naisella 6,6 kertaa promillelukema. Noin monta tuntia olisi pitänyt odottaa ennen ajoon lähtöä.