Rekkkalastillinen viinaa

ILTA-SANOMISSA oli ke 23.8.2017 juttu Ilkka ”Ile” Vainiosta otsikolla ”Moni muu olisi jo kuollut”. Siinä vainio toteaa: ”Kaikki arvot ovat hyviä, vaikka olen juonut monta rekkalastillista tiukkaa viinaa elämässäni.”
Viinablogistia kiinnostaa, mitä tarkoittaa monta rekkalastillista tiukkaa viinaa käytännössä laskuopillisen tarkastelun valossa. Kun rekkalastilinen viinaa muutetaan etanolin palamisajaksi, niin tulos on noin 200 vuotta. Tämä aika kuluisi etanolin polttamiseen silloin, kun maksan polttoteho on normaali. Kun Vainio on polttanut tuon 200 vuoden satsin noin 40 vuodessa, niin hänellä maksan polttonopeus on ollut viisinkertainen tavan Taaviin verrattuna. 
Tuo palamisaika 200 vuotta kertyy yhdestä ainoasta rekkalastillisesta. Kun on pystynyt juomaan monta rekkalastillista, niin siinä on jo saavutusta kerrakseen. Inhorealisti ei tätä usko. Jos rekkalastitarina on tosi, niin se on hyvä käytännön esimerkki uskomattoman korkeasta alkoholitoleranssista. Harjoittelulla pääsee huipputuloksiin.
Jutussa on toinenkin maininta juomamääristä eli kolmesta viiteen pulloa Veteranoa viikossa. Tästä kertyy 40 vuodessa viinaa vajaat 6000 litraa ja siinä on etanolia vajaa 1800 litraa. Sen palamisaika olisi noin 20 vuotta.
Laskelmat osoittavat, että vaihtelu on suurta juomamäärien arvioinnissa ja käytännön seuraamuksissa. Keskimäärin 4 pulloa Veteranoa viikossa vastaa suunnilleen 12 tunnin palamisaikaa vuorokaudessa. Todetaan, että tällä juomistahdilla Vainio on noin puolet vuorokaudesta ja elinajastaan niin sanotusti vaikutuksen alaisena.
Kuten Vainio mainitsee, ”moni muu olisi jo kuollut”. Viinablogistin arvio elimistön kestorajasta 700 litraa etanolia on naurettavan pieni Vainion kertymään lähes 1800 litraan verrattuna. Aikaisemmissa jutuissa olen todennut, että poikkeusyksilöt ovat kestäneet etanolia jopa 3500 litraa. Silloin ollaan jo maksan siirtoon menossa. Vainion etanolikertymä on suunnilleen tämän loppuvaiheen puolivälissä.
ILTA-SANOMIEN jutun mukaan Vainiolla on ollut korkki kiinni kuusi viikkoa. Onnittelen Vainiota tästä päätöksestä. Arvostan myös sitä, että hän on kertonut tarkkoja tietoja juomamääristään.