Selviämisaika

Selviämisajan pohtimiselle on kaksi ajankohtaista syytä. Ensimmäinen on eräs rattijuoppoustapaus ja toinen on pikkujoulusesongin aika.
Iisalmen Sanomissa on tänään 6.11.17 uutinen miehestä joka puhalsi 4,4 promillen lukemat. Henkilöauto oli ajautunut tieltä ulos. Tuollaisesta lukemasta nollatasolle selviäminen kestäisi mieshenkilöllä normaalisti 33 tuntia.
Toisaalta 4,4 promillea on hengenvaarallinen. Autoilijalla näin korkea lukema on merkki hyvästä alkoholitoleranssista. Maksa ja aivot ovat huippukunnossa etanolialkoholin sietoa ajatellen.
Paljonko miehellä on ollut kehossaan etanolia puhallushetkellä? Sen arvioimiseksi pitäisi tietää juojan paino. Otetaan avuksi alkoholivalistuksen tieto, jonka mukaan miehen paino on 80 kg. Promillekaavan mukaan etanolia olisi 264 grammaa = 330 millilitraa ja juomana mitattuna 22 vakioannosta jotain alkoholijuomaa.
Edellä oleva on esimerkki elävästä elämästä, ja se antaa aihetta tarkempaan pohdiskeluun.  Juomakulttuuria ajatellen korkealle kehittynyt etanolitoleranssi ei ole ylpeyden vaan vakavan huolen aihe. Toleranssiin liittyy myös normaalia lyhempi selviämisaika, mutta sitä ei pysty yhden promillelukeman perusteella arvioimaan. Jos tehtäisiin toinen alkometripuhallus, niin toleranssikerroin (maksan kuntokerroin) saataisiin selville.
Mitä tällä rattijuoppousuutisella on tekemistä juomasesonkien kanssa? Se on varoittava esimerkki harjoituksen tuloksista. Huipputasolle joutumista tai pyrkimistä on parasta välttää. Toisekseen on hyödyllistä hallita nyrkkisäännöt omista selviämisajoistaan.
Valistuksen mukaan promillet vähenevät keskimäärin 0,14 promillea tunnissa. Se tarkoittaa noin seitsemää tuntia yhdestä promillesta nollatasolle. Selviämisaika tunteina on suunnilleen 7 kertaa promillet. Tarkemmin laskettuna nainen selviää yhdestä promillesta 6,6 tunnissa ja mies 7,5 tunnissa. Koska alkometrejä ei aina ole käytettävissä, niin tarvitaan toinenkin laskutapa.
Nautittuja alkoholijuomamääriä mitataan vakioannoksella, joka on 12 grammaa = 15 millilitraa etanolia. Yhdestä vakioannoksesta selviämisen aika tunteina on 120/juojan paino. Siten 60 kg painoinen juoja selviää 2 tunnissa ja 120 kiloinen yhdessä tunnissa. Tässä ei ole sukupuolieroa.
Suosituksia runsaamman juomisen laskelma on helppo. Annosmäärästä juojan paino/10 saatava etanoli palaa normaalisti 12 tunnissa. Kun nauttii annosmäärän oma paino/10, niin on ”vaikutuksen alaisena” 12 tuntia eli yhden kierroksen kellon ympäri. Yhden vuorokauden aikana etanolia palaa annosmäärä paino/5.