Taikaluku rattijuoppouteen

Rattijuoppous on yksi alkoholihaitoista. Suurin osa rattijuoppoustapauksista johtuu mielestäni siitä, että nautitun alkoholimäärän palamisaikaa ei ole osattu arvioida oikein. Tarvitaan helppo ja pätevä keino yksilöllisen palamisajan arviointiin.
Palamisajan arviointi perustuu taikalukuun 120. Tämä luku tulee palamisajan kaavasta pT = 120a, jossa p = juojan kaino kiloina, T = nautitun etanolialkoholin palamisaika tunteina ja a = nautittu vakioannosmäärä.
Yhden annoksen palaminen kestää kaavan mukaan 120/p tuntia. Esimerkki: 80-kiloinen henkilö on nauttinut 8 vakioannosta mitä tahansa alkoholijuomaa. Kaavan mukaan sen palaminen kestää 12 tuntia (T = 120*8/80). Jos nuo 8 annosta nauttii 3 tunnin aikana, niin nauttimisaikana palaa pois 2 annosta (a= 80*3/120) ja jäljellä on 6 annosta. Näiden palaminen kestää 9 tuntia (T = 120*6/80).
Tässä esimerkkitapauksessa juoja olisi selvä 9 tunnin kuluttua juomisen päättymisestä. Laskelmien tiivistelmänä voidaan sanoa, että sen poltat, minkä nautit. Rattijuoppouden kannalta on oleellista se, minkä verran kropassa on alkoholia jäljellä juomisen päättymisaikaan. Tämä jäljellä oleva määrä on yksinkertainen vähennyslasku nautittu määrä miinus nauttimisaikana palanut määrä. Yllä olleessa esimerkissä nautittu määrä oli 8 ja palanut määrä 2 annosta, jäljellä on 6 annosta.
Palamisajoille pätee yhteenlasku kokonaisaika = juomisaika + jäljellä oleva selviämisaika. Yllä olevassa esimerkissä 12 = 3 + 9.
P.S. Yllä olevassa laskelmassa oletetaan, että maksa polttaa etanolialkoholia normaalilla nopeudella. Jos palamisnopeus poikkeaa normaalista, niin kaavaan pitää laittaa maksan kuntokerroin (n). Palamisajan kaavan yleinen muoto olisi npT = 120a.

Kommentit

 • Ulkopuolinen

  Kun ei ota ensimmäistä ryyppyä, ei tee myöhemminkään mieli. Miksi ruveta leikkimään vaarallisen riippuvuusriskin kanssa?
  Alkoholi voi siis olla yksilöille ongelmaton ja yhdentekevä aihe, toisin kuin vielä nykyään yhteiskunnalle.

  • Kalevi Rissanen

   Hyvin sanottu Ulkopuolinen. Parasta on olla riskejä ottamatta.
   Mutta alkoholi on ongelma yhteiskunnalle, ja tämä ongelmavyyhti kertyy alkoholia käyttävien yksilöiden ongelmista.
   Miten saada yksilöt karttamaan riskejä ja ongelmia? Siinä pulma.
   Mielestäni laskuopillinen tarkastelu havainnollistaa haittoja ja riskejä ja toivottavasti johtaisi niitä välttämään.

Kommentointi on suljettu.