Talkkunaa ja etanolia

Ilta Sanomissa oli aikoinaan 8.7.2006 pääkirjoitus otsikolla ”Viinapulloon vaaran merkki”. Kirjoituksessa käsiteltiin hallituksen suunnitelmaa varoitustarrojen laittamisesta alkoholijuomapulloihin. Tästä kirjoituksesta on jäänyt mieleen lause: ”Talkkunankaan terveysvaikutukset eivät ole hyviä, jos sitä syö tonnin kuiviltaan.”
Tuossa pääkirjoituksen lauseessa tiivistyy alkoholiongelman todellisuus muihin mahdollisiin terveyshaittoihin verrattuna. Kirjoituksessa ei tarkemmin kerrottu, millä tavalla talkkunan syöminen on tähän asti kansanterveyttä heikentänyt. Tietojeni mukaan talkkunasairaat eivät ole kuormittaneet päivystyspoliklinikoita eivätkä sairaaloiden teho-osastoja.
Suomalaisilla on luontainen ymmärrys olla syömättä talkkunaa tonnin kuiviltaan. Alkoholijuomien etanolin suhteen tällainen ymmärrys näyttää puuttuvan. Moni yrittää juoda tonnin etanolia monenlaisina alkoholijuomalaimennoksina. Osalta juojista menee henki ennen tonnin täyttymistä ja jokseenkin kaikki sairastuvat johonkin etanolin aiheuttamaan tautiin.
Varoitustarrojen laittaminen viinapulloihin jäi sikseen yleisen mielipiteen raivokkaan vastustuksen takia. Päinvastoin vaadittiin alkoholin vapaampaa saantia 24/7 aikataululla, kuten sivistysmaissa on tapana. Toisaalta sivistysmaista tuotujen juomapullojen etiketeissähän on jopa kieltomerkki, joka kertoo, että juoman nauttiminen on kielletty naisilta raskauden aikana. Etiketeissä todella löytyy pikkusormen kynttä pienempikokoinen liikennemerkin tapainen kieltomerkintä.
Talkkunan syömisessä suomalaiset ovat siinä mielessä sivistyskansa, että haitallisia terveysvaikutuksia ei ilmene. Vastaava tietotaso on ulotettava myös etanolia sisältäviin juomiin alkoholihaittojen vähentämiseksi. Suomen alkoholisivistys on nostettava talkkunatasolle!