Tilannenopeus ja alkoholi

Edellisessä blogissa vertasin alkoholinkulutusta auton nopeusmittariin ja tieliikenteen nopeusrajoituksiin. Liikenneturvallisuuden kannalta tilannenopeus on perusasia. Miten tilannenopeus sovelletaan alkoholijuomiin?
Autoliikenteessä on itsestään selvää, että kaupungin kaduilla ei ajeta nopeuksilla 80 – 100 km/h. Nopeus sovitetaan tien laadun, ympäristön ja muun liikenteen mukaiseksi. Nuo 80 ja 100 km/h ovat kolmasosa ja vajaa puolet nopeusmittarin huippulukemasta.
Miten on alkoholijuomien kanssa? Niitä nautitaan enimmäkseen täysillä. Känniin pääsemiseksi tarvitaan suunnilleen 100 – 150 luokkaa olevat gramma tai millilitramäärät puhdasta alkoholia. Nämä ovat reilusti yli puolet maksan vuorokautisesta polttokyvystä. Palamisaika eli ”vaikutuksen alaisena olon” aika on 15 tunnin luokkaa, ja se vastaa auton nopeusmittarissa lukemaa 150 km/h.
Tässäkin vertailussa on itsestään selvää, että autolla ei ajeta hyvissäkään olosuhteissa 150 km/h vauhtia, mutta alkoholijuomien nauttimisessa vastaava taso on maan tapa.
Alkoholin kanssa on otettava huomioon kaksi seikkaa: elimistön kestokyky ja nauttimistilanne.
Alkoholijuomien nauttimisen tilannenopeudet olisivat seuraavat: kohtuus vastaa risteysnopeutta, riskikäyttö eli suurkulutus vastaa taajamien nopeusrajoitusta, kertajuominen vastaa valtateiden nopeusrajoitusta.
Oikeat nauttimisnopeudet ja tilannenopeus tavaksi myös alkoholijuomissa niin kuin se on jo liikenteessä.