Tipaton tilastoissa

Tipaton tammikuu on takana. Tipaton on ollut näkyvästi esillä julkisuudessa. Tulee sellainen vaikutelma, että tipaton on maan tapa. Tutkimusten mukaan noin 13 prosenttia alkoholijuomia nauttivista oli pitänyt tipattoman tammikuun viime vuoden alussa. Tämä prosenttiosuus vaikuttaa yllättävän matalalta verrattuna asian saamaan runsaaseen huomioon.

Alkoholijuomien myynnissä tammikuu erottuu selvästi. Valviran tilastoista nähdään, että sata prosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna myynti on tammikuussa noin 75 % vuotuisesta kuukausikeskiarvosta. Tammikuun myynti on noin 60 % joulu- ja kesäkuun määristä. Tammikuussa myynti on noin 25 % pienempi kuin kuukautinen keskiarvo ja 40 % pienempi verrattuna joulu- ja kesäkuun lukemiin.

Tammikuussa juojia olisi 13 % vähemmän mutta juomaa ostetaan 25 % vähemmän kuin yhdessä kuukaudessa keskimäärin. Tämä viittaa siihen, että muutkin kuin tipattomalla olijat vähentävät juomistaan tammikuussa.

Näkyykö tipaton tammikuu rattijuopumustilastoissa? Onko rattijuopumuksia tammikuussa vähemmän kuin muulloin? Näihin kysymyksiin en löytänyt vastauksia tuoreista tilastoista. Vanha tieto vuosilta 1977 ja 1978 kertoi, että tammikuussa rattijuopumuksia oli noin 1000 ja kesäkuukausina noin 2000 (Alkoholipolitiikka Vol. 4: 175 – 182, 1979).

Liikenneturvan sivuilta löytyy tilastoja rattijuopumustapauksiin liittyvistä henkilövahingoista (www.liikeneturva.fi). Tammikuussa näitä henkilövahinkoja on vähiten ja kesäkuukausina eniten. Ero on ollut kaksin- nelinkertainen viimeisten neljän vuoden aikana. Vuonna 2018 oli rattijuopumustapauksissa loukkaantuneita 495. Tammikuussa luku oli noin 20 ja kesäkuussa noin 85. Rattijuopumustapauksissa tieliikenteessä kuolleita oli 37 henkeä vuonna 2018. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on vähentynyt noin puoleen kymmenessä vuodessa.