Tissutellen vai kaikki kerralla

Tissutellen vai kaikki kerralla
Sitaatti netistä http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terv
”4. Suurkulutuksen rajat Mikäli keskimääräinen alkoholinkulutuksesi ylittää jatkuvasti suurkulutuksen rajat viikko- tai kertakäytössä, olet suurkuluttaja, ja alkoholi vaarantaa terveytesi. Alkoholi saattaa aiheuttaa haittoja jo huomattavasti pienemmälläkin alkoholinkulutuksella.”
Suurkulutuksen alaraja viikossa on naisilla 16 ja miehillä 24 annosta viikossa. Kertakäytön yläraja on naisilla 5 ja miehillä 7 annosta kerralla.
Tarkastellaan näitä suurkulutuksen rajoja 16 ja 24 annosta viikossa. Niistä tulee noin 2,3 ja 3,4 annosta päivää kohti. Näiden päiväannosten palamisajat ovat 4,6 ja 5,1 tuntia. Päiväannoksista tulevat laskennalliset huippupromillet ovat noin 0,69. Promilletaso on sama naisella ja miehellä.
Jos viikoittaiset määrät juodaan neljässä erässä, niin kukin erä on 4 ja 6 annosta. Palamisajat ovat 8 ja 9 tuntia. Promillet ovat 1,2 naisella sekä miehellä.
Kahdessa erässä nautittuna annosmäärät ovat 8 ja 12. Palamisaika on naisella 16 tuntia ja miehellä 18 tuntia. Promillet olisivat naisella sekä miehellä 2,4.
Laskelma havainnollistaa päivittäisen käytön ja viikonloppujuomisen eron. Tissutellen ei tulla humalaan, mutta viikonloppujuomisessa tullaan.
Jos nuo päivittäiset annosmäärät 2,3 ja 3,4 annosta nauttii kahdessa erässä, niin kunkin erän palamisajat ovat 2,3 ja 2,6 tuntia ja promillet 0,34. Tällä tyylillä pysytään jo alle rattijuoppouslukemissa. Silti koko satsi tulisi kulutetuksi viikon aikana.
16 annoksen palamisaika 60-kiloisella naisella on normaalisti 32 tuntia ja 80-kiloisella miehellä 24 annoksen palamisaika on normaalisti 36 tuntia. Kun nämä tunnit jaetaan nauttimiskertojen luvulla, saadaan vastauksena aika montako tuntia juoja ”on vaikutuksen alaisena”.