Toinen laskutehtävä

Otetaan toinen laskutehtävä Tolkun kaavan jatkoksi.
Tehtävä on: Sovita verenalkoholin promillekaava vakioannoksille.
Selityksiä ja taustaa tälle tehtävälle
Tehtävänannossa ei ole taustatietoja, koska ne oletetaan ennestään tunnetuiksi ”tunneilla tai luennoilla opetetuiksi” tai alkoholivalistuksen kautta tutuksi tulleiksi. Tarkennan sen verran, että vakioannos tarkoittaa suomalaiskansallista alkoholijuoma-annosta, joka sisältää siis xx grammaa sata prosenttista alkoholia.
Mitä virkaa tällaisella tehtävällä tai jopa saivartelulla on? Eihän viralliselle promillekaavalle mitään kylkiäisiä tarvita! Lasketaan sitten virallisesti. Promillekaavassa tarvitaan alkoholin grammamäärä. Sitä varten pitää ensin tietää juoman vahvuus. Se ilmoitetaan etiketeissä tilavuusprosentteina. Laske siis ensin montako cl sata prosenttista alkoholia juoma sisältää. Virallista kaavaa varten nämä sentti- tai millilitrat pitää sitten muuntaa grammoiksi.
Kun on laatinut itselleen vakioannoksille sovitetun promillekaavan, voi lintsata tuon muuntamisleikin ja promillet saa lasketuksi kertalinttuulla. Näin siksi, että määritelmän mukaisesti grammat on sisäänrakennettu vakioannokseen.

Jätä kommentti

*