Toipuiko maksa tipattomalla

Iisalmen Sanomissa oli la 4.2.2017 piirros VIIKON MULLIKKA. Käytän sitä keppihevosena tämän blogin kirjoittamiseen. Piirros on hyvä ja vauhdikas. Taidetta ymmärtämättömänä tulkitsen sen kuvaavan iloista loikkaa aidan yli tipattoman tammikuun treeneistä ja kieltäymyksistä helmikuun herkkujen ja e-juomien ääreen. E-juomat tarkoittavat tässä etanolialkoholia sisältäviä alkoholijuomia.
Kirjoitin tipattomasta tammikuusta 28.10. ja 3.11. vuonna 2014. Noissa jutuissa pohdin tipattoman merkitystä etukäteen. Nyt tarkastelen asiaa tipattoman kuun vieton jälkeen. Mihin pyrittiin, mihin päästiin? Toipuiko maksa? Mikä on palamisnopeus nyt? Mikä oli nopeus ennen tipatonta? Miten maksan kuntokerroin kehittyy?
Valistuksen mukaan humalasta selviämisaika riippuu maksan kunnosta. Kuka on valistuksesta oppinut, mitä tuo maksan kunto käytännössä tarkoittaa ja miten sitä mitataan? Minä en ole tällaisia neuvoja sattunut näkemään. Itse ne pitää selvittää. ”Vastuu on aina sinulla”, niin neuvotaan.
Jotta voidaan arvioida tuloksia, täytyy tietää lähtöarvot. Maksaentsyymeillähän maksan kuntoa arvioidaan, mutta mikä on korrelaatiokerroin selviämisnopeuden mittaamiseksi. MULLIKAN piirroksessa nainen on säären verran miestä edellä aidan yli hyppäämisessä. Tämä on oivallinen taiteellinen tulkinta sille seikalle, että nainen selviää humalastaan miestä nopeammin. Naisella nopeus on 0,152 promillea tunnissa ja miehellä 0,133.
Mikä oli palamisnopeus tammikuun alussa ja mikä se on kuukauden päättyessä? Mitä tarkoittaa maksan kunto? Mikä on hyvä ja mikä huono kunto jollain mittarilla arvioituna? Etanolin palamisnopeus on pätevä mittari. Jos palamisnopeus on naisella 0,303 ja miehellä 0,266 promillea tunnissa, niin kummallakin maksan poistaa etanolia tehokkaasti. Kuntokerroin on kummallakin kaksi.
Näin ruohonjuuritason mittailijan mielestä tipattoman tammikuun tarkoitus on palauttaa koholla olevat nopeus ja kuntokerroin takaisin normaalitasolleen. Jos juomisessa ei pidetä ollenkaan taukoja, niin palamisnopeus ja kuntokerroin nousevat huippulukemiin. Montako vuotta maksa kestää huipputasolla rehkimistä ilman lepokausia? Aikansa kestää, mutta kuntokerroin laskee sitten romahdusvaiheessa alle yhden ja lähenee nollaa.
Maksan kunto on paradoksi. Jos hyvä kunto tarkoittaa suurta palamisnopeutta ja kuntokerrointa, niin se on hämäystä ja johtaa vuosien tai vuosikymmenten päässä odottavaan romahdukseen.

Kommentit