Toivomus Alkolle

Toivomus on, että alkoholin palamisaikakortit olisivat nykyäänkin jaettavana Alkon myymälöissä. Tällaisia kortteja oli tarjolla kolmisen kymmentä vuotta sitten joskus 1980 luvun alkupuolella. Nuo kortit olivat minun mielestäni parasta alkoholiopetusta mitä olin siihen mennessä nähnyt. Muillakin lienee tuollainen kortti tallella.
Kortti on kooltaan 7,2 x 10,3 cm ja siinä on kuuden erisuuruisen alkoholijuomamäärän palamisajat erikseen naisella ja miehellä kortin eri puolilla. Julkaisijana mainitaan ALKO Biolääketieteen osasto, LIIKENNEMINISTERIÖ, LIIKENNETURVA ja SISÄASIAINMINISTERIÖ.
Tuo kortti on havainnollinen ja pätevä tiivistelmä alkoholitietoutta. Tämä tietomäärä tulisi olla jokaisen alkoholijuomia nauttivan saatavilla. Joka vuosi tulee uusi ikäluokka lailliseen alkoholijuomien ostoikään. Alkon liikkeet olisivat oikea paikka pätevän tietouden jakamiseen. Alko esittää periaatteikseen vastuullisuuden ja palvelun. Tämä palamisaikakortti olisi mitä parasta palvelua sekä vastuun kantamista alkoholihaittojen ennalta ehkäisemiseksi.
Valmisteilla olevan alkoholilain uudistuksen yhteydessä on toivottu tuoteselostuksia ja varoitusmerkkejä alkoholijuomapakkauksiin. Palamisaikakortti on mielestäni hyvä tuoteselostus sekä varoitus liian suurten määrien nauttimisesta. Kortti on yleispätevä, oleellista on juomista saatava puhtaan alkoholin määrä. Kortissa oli kuusi riviä esimerkkeinä eri juomalaaduista. Kullakin rivillä ilmoitetaan juomien sisältämä alkoholimäärä grammoina sekä kunkin nauttimistason palamisaika.
Vanhoina hyvinä aikoina tällainen tietokortti oli Alkossa jaettavana. Kuten sanoin, se oli paras näkemäni tietotiivistelmä alkoholijuomista ja niiden käytöstä. Nykyään on älykännyköissä tarjolla annoslaskureita ja monia mittareita, mutta ne vastaavat vain yhteen kysymykseen kerrallaan. Kortin etu on se, että siinä ovat kaikki variaatiot samalla kertaa näkyvissä. Tämän takia tuo vanha palamisaikakortti olisi edelleen paras tietolähde.