Tolkkua olutannoksiin

Kun AIV-oluet ovat ruokakaupan hyllyillä, on aika tarkastella, paljonko nämä vahvemmat laadut ovat vakioannoksina mitattuna. AIV-oluiden enimmäisvahvuus on 5,5 tilavuusprosenttia. Oluiden vahvuuksia näyttää olevan suunnilleen jokaiselle prosentin kymmenesosalle. Pakkauskokoja on sentään vain kolme eli 33 cl, 0,5 litraa ja pintti (568 ml).
Aikaisemmissa blogeissa olen pitänyt 33 cl kokoista 4,7 tilavuusprosentin keskioluttölkkiä yhden vakioannoksen veroisena. Tämä on likiarvo, sillä tuollaisessa tölkissä on etanolia 15,51 ml eli 1,034 vakioannoksen verran. Vakioannos alkoholijuomaa sisältää etanolia 15 ml = 12 grammaa.
Pintissä 5,5 tilavuusprosentin olutta on etanolia 31,24 millilitraa eli 2,083 vakioannosta tai 2,014 tölkillistä 4,7 tilavuusprosentin olutta. Ero etanolimäärässä on suunnilleen kaksinkertainen.
Pintissä 4,7 tilavuusprosentin olutta on etanolia 26,70 ml eli noin 1,780 vakioannosta.
Käytännön johtopäätös on, että pintissä 5,5 tilavuusprosentin olutta on kaksi vakioannosta ja se vastaa kahta 4,7 tilavuusprosentin 33 cl oluttölkkiä.
Tupla-annos tuottaa myös tuplapromillet ja vaatii tuplasti selviämisaikaa. Ilmaantuu vaara, että AIV-oluista tulee vahingossa saaneeksi arvioitua enemmän etanolia, mistä voi seurata mm syyllistyminen rattijuoppouteen. Ensimmäinen juomakulttuurin kehittämisen tulos saattaa olla rattijuoppoustapausten lisääntyminen.
Montako tuntia ”vaikutuksen alaisena” olemista mahtuu työssäkäyvän ihmisen vuorokauteen? Sanoisin, että korkeintaan 12 tuntia. Nämä tunnit kertyvät vakioannosmäärällä juojan paino/10. Painon jakaminen kymmenellä on helppo laskutoimitus. Kun pintin vetoisessa 5,5 tilavuusprosentin tölkissä on kaksi vakioannosta, niin niitä saa nauttia vain puolet tuosta paino/10 annosmäärästä.
Rattijuoppoudelta välttymiseen varma keino on alkometripuhallus tai liuskatesti syljestä ennen ajoon lähtöä. Laskuoppi antaa taustatietoa nautittujen annosmäärien vaatimasta palamisajasta.

Jätä kommentti

*