Selailin vanhoja viinablogejani ja sieltä löytyi mielenkiintoinen otsikko: ”Annostaulukko, digiajan viinakortti”, julkaistu 18.6.2015 Annostaulukko, digiajan viinakortti (savonsanomat.fi) .
Blogin viimeisen kappaleen teksti oli: ”Mistä tallaisia annostaulukoita on saatavissa? No ei mistään. Ne pitää itse laatia. Vastuuhan on aina sinulla, minulla ja meillä alkoholijuomien nauttijoilla. Utopiana voisi esittää, että joku sanomalehti julkaisisi taulukon kaiken kansan tutkittavaksi.”
Edellisessä blogissa ”Jakolaskuista taulukkoon” 17.6.2015 oli blogitekstin lomassa annostaulukon luonnos. Tuo blogi avautuu tästä: https://blogit.savonsanomat.fi/viinablogi-alkoholilaskelmia/kaavoista-taulukkoon/
Näissä blogeissa näkyy viinalaskelmien tilanne vuonna 2015 ja annostaulukon saaminen lehteen lukijoiden nähtäväksi oli utopian tasolla. Ensimmäinen taulukkoversio tuli Savon Sanomien Viinablogin aloituskuvaksi 21.9.2018 ja nykyinen versio 21.8.2021.
Tieliikenteeseen ja rattijuopumukseen liittyvä pienempi taulukkoversio selityksineen oli blogissa 20.1.2019. Taulukon tulostettava versio avautuu tästä: Ann.taul_..pdf (blogit-ss-multimedia.s3.amazonaws.com)
Taulukoissa on ruohonjuuritason näkemys siitä, miten etyylialkoholi käyttäytyy elimistössä. Verenalkoholin promillet ovat kaikille tuttu mittaustapa. Promillelukemista voidaan päätellä minkä tasoisia oireita kutkin lukemat ihmisessä aiheuttavat. Humalan virallinen taso on yksi promille ja rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea. Jossain 2 – 3 promillen tasolla on känni ja siitä seuraavana sammuminen. Taulukoista näkee, paljonko henkilöllä on elimistössä etanolialkoholia alkometripuhalluksen hetkellä. Taulukko kertoo myös sen montako tuntia kestää nollatasolle selviäminen kustakin promilletasosta ja etanolimäärästä.
Autolla ajoon tarvitaan ajokortti, joka saadaan autokouluopintojen sekä käytännön ajoharjoittelun jälkeen. Viinaa ja muita alkoholijuomia saa nauttia ilman opintoja ja hatarilla perustiedoilla. Seuraava utopia olisi, että Savon Sanomissa julkaistuissa taulukoissa olisi perustiedot ymmärrettävässä muodossa nähtävänä. Liikennekuolleisuus on vähentynyt 50 vuodessa yli 1000 tapauksesta alle 200 tapaukseen vuodessa. Kuolleisuus alkoholisairauksiin on ollut noin 2000 vuodessa. Miten se saataisiin vähenemään alle viidesosaan?