Tulostettava annostaulukko

Nyt on saatavilla tulostettava annostaulukko. Se löytyy seuraavasta linkistä:
https://blogit.savonsanomat.fi/wp-content/uploads/2018/10/taulukko.pdf
Linkistä tulee näkyviin annostaulukko Pdf-muodossa ja sen voi tulostaa itselleen.

Taulukon selityksiä, juomisen jakolaskut
Taulukon lähtökohta on alkoholin palamisaika eli selviämisaika. Tunnit ovat taulukon vasemmassa reunassa. Jakajaluku on 120/palamisaika. Palamisaikoja vastaavat yksilölliset vakioannosmäärät eri painoluokissa ovat juojan paino/jakaja. Kunkin rivin oikeassa reunassa ovat maksimipromillet miehelle ja naiselle erikseen. Promillet ovat miehellä palamisaika/7,5 ja naisella palamisaika/6,6.
Painoluokan 120 kg annosmäärät ovat samat luvut kuin palamisajat. Tämä johtuu siitä, että 120-kiloisella ihmisellä palaa yhdessä tunnissa yksi annos. Vastaavasti 60-kiloisella palaa yhdessä tunnissa 0,5 annosta.

Annostaulukko omaan taskuun
Tämän nettilinkistä avautuvan taulukon saa tulostetuksi itselleen. Taulukko on sama, mikä on blogin aloituskuvana. Alkoholivalistuksessa mainitaan, että vastuu on aina sinulla. Rattijuopumus on käytännön esimerkki tämän vastuun merkityksestä. Tavallinen kohtuukäyttäjäkin voi yllättäen jäädä kiinni rattijuopumuksesta. Tällaiset vahingot voisi välttää, jos on käytettävissä tarkat tiedot alkoholin palamisajoista. Yksilöllisestä annostaulukosta tiedot ovat nähtävissä.

Kun taulukko on nyt tulostettavana versiona tarjolla, niin kukin voi tulostaa taulukkolapun omaan taskuun tarkemmin tutkittavaksi. Älykännyköillä voi katsella vastaavia asioita, mutta ne vastaavat vain yhteen kysymykseen kerrallaan. Taulukon etu on mielestäni se, että tässä versiossa on 10*10 annosruutua ja lisäksi kaksi promillesaraketta ja palamisaikasarake. Yhdellä kertaa näkyvät vastaukset 130 kysymykseen.

Taulukko toimii kolmella kaavalla, jotka ovat: Tj = 120, ja = p, T = 10kc. Onhan mukava tietää, mistä ruudukon numerot tulevat. Kaavoilla voi laskea lukemia sellaisille palamisajoille, jotka puuttuvat taulukosta. Esim. kahdeksalle tunnille jakaja on 15 ja yksilölliset annosmäärät ovat paino/15. Maksimipromillet ovat miehelle 8/7,5 = 1,07 ‰ ja naiselle 8/6,6 = 1,21 ‰.

Ruohonjuuritason laskuoppia
Taulukko on ruohonjuuritason laskelma alkoholin palamisaikojen, annosmäärien ja maksimipromilletasojen keskinäisistä suhteista. Hienostellen voisi sanoa, että se on alkoholioppia rustiikkina. Kun vastuu juomisen seurauksista kuuluu käyttäjille itselleen, niin nyt on laskuopilla selvitetty, mitä tuo vastuu sisältää. Taulukosta löytyvät tiedot vastuun kantamiseen. Taulukkoa tutkiskelemalla osattaisiin välttää rattijuopumuskin.

Jätä kommentti

*