Ujot etiketit

Olen katsellut alkoholijuomapullojen etikettitekstejä. Yksi havainto on yllättävä. Muistaakseni ennen vanhaan etiketeissä mainittiin sisältökin vahvuusprosenttien ohella eli oli merkintä xx % til. alk. tai xx % vol alc. Tuo alk. ja alc sanalyhennysten ja prosenttilukujen järjestys kyllä vaihteli.
Oleellista oli, että mukana oli merkintä alk. tai alc. Se kertoi, että pullo sisältää alkoholia. Nykyään tämä merkintä alk. tai alc puuttuu monista etiketeistä. Mielestäni tämä on perin kummallista. Se on erittäin puutteellista tiedottamista tuotteen sisällöstä. Kai tämä on saivartelua, kaikkihan tietävät sisällön luonnostaan ilman, että sitä etikettiin tarvitsee präntätä. Mielestäni tuo sisällön mainitsematta jättäminen on kummallista ujostelua.
Toinen ujostelun merkki on pikkuruinen kieltomerkki. Etiketeissä löytyy pikkusormen kynnen puolikkaan kokoinen pyöreä merkki, joka kertoo, että juoman nauttiminen on naisilta kielletty raskauden aikana. Näin tärkeä informaatio olisi parempi olla edes peukalon kynnen kokoisella merkillä, silloin sen huomaisi helpommin.
Miten on muu tuoteselostepuoli? Elintarvikkeissa on tarkat selostukset siitä paljonko tuote sisältää energiaa kilokaloreina ja megajouleina/100 g. Sitten on pitkät erittelyt rasvojen määrästä ja laadusta, proteiinista, hiilihydraateista, suolasta ja vitamiineistakin.
Alkoholijuomapulloista vastaavat tiedot puuttuvat. Alkoholijuomilla ”vaikutuksen alaisena” olon aika eli palamisaika on tärkein asia. Tämä aika, etanoliaika olisi yhtä tärkeä kuin kilokalorit ja megajoulet ruokatavaroissa. Etanoliaika voidaan ilmoittaa kuten energiasisältökin: tunteja vaikutusaikaa/100 kg juojapainoa.
Otetaan esimerkiksi 12,0 % til. alk. viinipullo. Siinä on etanolia 90 ml noin 72 grammaa. Sen palaminen kestää 720 tuntia/juojan painokilo, eli 7,2 tuntia sataa kiloa kohti. Tämä tarkoittaa, että kahdelle 50 kiloa painavalle juojalle palamisaikaa kertyy 14,4 tuntia kullekin. Palamisaikainfo on siis: palamisaika on 7,2 tuntia/100 kg.
Keskiolutmäyräkoiralle ja viinapullolle teksti olisi: palamisaika on 14,4 tuntia/100 kg. Tässä esimerkissä laskelma perustuu siihen keskiarvoon, että mäyräkoirassa ja viinapullossa olisi tasan 12 vakioannosta puhdasta alkoholia. Tarkat tuntiluvut tulevat kunkin juoman tilavuusprosenttien mukaisesti.