Uskomatonta vai totta

Alkoholikeskustelussa mainitaan toisinaan, että jotkut pysyvät juomaan uskomattoman paljon. Tarkastellaan, millaisia eroja juomismäärissä saadaan esiin laskuopin perusteella. Erot johtuvat juojan koosta ja etanolialkoholin palamisnopeudesta.

Otetaan esimerkkilaskelmaan kaksi miestä, joista ensimmäisellä paino on 120 kg ja palamisnopeus nelinkertainen normaaliin verrattuna. Toinen mies painaisi 60 kg ja hänellä palamisnopeus olisi normaali.

120-kiloisella miehellä yhden alkoholiannoksen palaminen kestää normaalisti yhden tunnin. Kun palamisnopeus on nelinkertainen, niin tunnissa palaa neljä annosta ja yhden annoksen palaminen kestää neljännestunnin. Mies voi siemailla joka neljännestunnissa yhden vakioannoksen ja promillet eivät nouse. Jos juodaan neljä tuntia neljä annosta tunnissa, niin annoksia kertyisi 16. Nelinkertaisella palamisnopeudella koko tuo annosmäärä palaa pois neljässä tunnissa.

60-kiloisella miehellä yhden vakioannoksen palaminen kestää kaksi tuntia. Hänellä palaa neljässä tunnissa kaksi vakioannosta. Jos hän joisi neljässä tunnissa 16 annosta, niin pois on palanut kaksi annosta ja jäljellä on 14 annosta. Näiden 14 annoksen pois palaminen kestää 28 tuntia.

Tulosta voi pitää uskomattomana. Nopeampi polttaja on selvä juomisen päättyessä, mutta normaali polttaja vasta 28 tunnin kuluttua.

Nämä 14 annosta ja 28 tuntia ovat alkoholimyrkytyskuoleman keskiarvotasoa ja jopa suurempia. Promillet ovat 3,73.  www.thl.fi/alkoholilaskuri

Otetaan toiseksi esimerkiksi kaksi 60 kg henkilöä, joista toisella palamisnopeus on normaali ja toisella kaksinkertainen. Kumpikin joisi neljässä tunnissa 8 annosta. Niiden palaminen kestää normaalilla nopeudella 16 tuntia ja kaksinkertaisella nopeudella 8 tuntia. Neljässä tunnissa palaa pois normaalilla nopeudella 2 annosta ja kaksinkertaisella nopeudella 4 annosta. Toisella on jäljellä 6 annosta ja toisella 4 annosta. Näistä selviäminen kestää normaalilla nopeudella polttavalla 12 tuntia ja kaksinkertaisella nopeudella polttavalla 4 tuntia.

Yksittäisten tapausten vertailu on lukijalle yököttävää päänvaivaa. Ensimmäisessä esimerkissä oli kaksi miestä ja toisessa kaksi henkilöä. Annosmäärien palaminen on sukupuolineutraali ilmiö. Jos lasketaan promilleja, niin lukemat ovat naisella suurempia kuin miehellä.

Laskuopin perusteella uskomattomat vastaukset ovat totta. Pohdiskelun aiheeksi jää montako vuotta maksa ja muu elimistö kestävät kaksin- nelinkertaisia ylinopeuksia. On helppo tajuta, että kaupungin keskustassa autolla ajaminen 80 – 160 km/h on vaarallista. Sovelletaan tämä taju myös etanolin palamisen ylinopeuksiin.

Tämä taju olisi ensiaskeleita alkoholisivistyksen nostamisessa talkkunatasolle.