Uudet riskitasot alkoholille

Ylen aamu-tv:ssa kerrottiin 6.11.2015 alkoholin käytön uusista riskirajoista. Käytön suositeltavia rajoja on tiukennettu. Myös rajojen nimikkeistö on muuttunut.
Uudet nimitykset riskitasoille ovat: korkean riskin taso, kohtalaisen riskin taso ja vähäisen riskin taso. Ennen puhuttiin riskikäytöstä ja kohtuudesta. Kohtuus näyttää kadonneen uudesta terminologiasta kokonaan. Sitä vastaa ilmeisesti vähäisen riskin taso.
Korkean riskin taso on hälytysraja, jolloin viimeistään juomisasiaan tulee puuttua. Tämä raja on miehillä 23 – 24 annosta ja naisilla 12 – 16 annosta viikossa. Vastaava entinen riskikäytön nimellä kulkenut raja oli miehellä 24 ja naisella 16 annosta viikossa.
Kohtalaisen riskin taso on uusi määritelmä. Tämän raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Jo nämä annosmäärät suurentavat maksan laboratoriokokeissa veren GT-arvoja.
Vähäisen riskin taso on naisilla 0 – 1 ja miehillä 0 – 2 annosta päivässä. Sanotaan, että sitäkään ei pidä tulkita turvarajaksi.
Kumoavatko nämä uudet riskirajat Viinablogistin laskelmat? Eiväthän ne mitään kumoa, pitää vaan sovitella numeroita vähän uuteen järjestykseen. Aloitetaan vähäisestä riskistä. Yhden ja kahden annoksen keskiarvo on 1,5. Tämä tarkoittaa, että 75-kiloisella juojalla jakaja on 75/1,5 = 50 ja palamisaika on 120/50 = 2,4 tuntia kuten ennenkin. Tulkintani vähäisen riskin tasosta on se, että tämä uusi termi vastaa vanhanaikaista kohtuutta, näin ainakin laskuopin mukaan.
Mitä kohtalaisen riskin annokset tarkoittavat käytännössä? Miehen 14 annoksesta viikossa kertyy vuodessa etanolia 10,92 litraa ja naisen 7 annoksesta 5,46 litraa. Näiden keskiarvo on 8,19 litraa.
Korkean riskin tason lukemat ovat suunnilleen ennallaan, kun katsotaan korkeampia lukemia 24 ja 16. Näillä viikkoannosmäärillä kertyy miehelle etanolia vuodessa 18,72 litraa ja naiselle 12,48 litraa, keskiarvo on 15,60 litraa.
Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli vuonna 2014 sata prosenttisena alkoholina 11,2 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Kohtalaisen riskin kulutus olisi keskimäärin 8,19 litraa vuodessa. Toteutunut kokonaiskulutus on siten 3 litraa enemmän kuin kohtalaisen riskin taso.
Yllä oleva laskuoppitulos kertoo luonnollisen selityksen alkoholihaitoille. Ja nämä ovat keskiarvolukuja. Millaiset yksilölliset terveysriskit ovat, jos kulutus on sixpäkin tasolla päivässä.  Siitä kertyy puhdasta alkoholia 32,76 litraa vuodessa.