Uusi annostaulukko. Kertotaulusta kellotauluun

Blogin aloituskuvan taulukko on vaihdettu uuteen versioon. Entisessä oli 10 tuntiriviä ja 10 painoluokkasaraketta kertotaulun tapaan. Tässä uudessa taulukossa on 12 tuntiriviä, yhtä monta kuin on numeroita kellotaulussa. Alin rivi on 24 tuntia, yhtä monta kuin on tunteja vuorokaudessa. Painoluokkasarakkeita on 10, sama luku kuin vanhassa taulukossakin. Yksilöllisiä annosruutuja on 120, sama luku kuin on yhden vakioannoksen normaali palamisaika tunteina yhtä painokiloa kohti.

Taulukossa olevat tuntirivit väliltä 1 – 24 antavat jakajalle (j) tuloksen, joka on kokonaisluku. Pois jäävillä kahdellatoista tuntilukemalla jakolaskun tulos olisi päättymätön desimaaliluku paitsi luvulla 16 tuntia, jolla (j) on 7,5. Vuorokausi on luonnollinen ajanjakso alkoholiannosten määrän ja vaikutusten tarkasteluun. Palamisajan arvioimisessa kello ja kellotaulu ovat luontevat mittarit.

Yksi luonnollinen erikoisuus taulukossa on painoluokan 120 kg annosmäärät, sillä annoslukemat ovat samat kuin palamisajan tunnit. Tuossa painoluokassa yhden vakioannoksen palamisaika on normaalisti yksi tunti.

Alkoholikeskustelussa puhutaan suurista yksilöllisistä eroista alkoholijuomien käytössä. Katsotaan taulukon vasemman yläreunan ja oikean alareunan ruutuja 0,33 ja 24.  Näiden annosmäärien ero on 72-kertainen. Ero johtuu juojien painosta sekä juomistavoista: painoluokkien ero on kolminkertainen ja juomatapojen ero on 24-kertainen.

Neljän tunnin riviltä nähdään, että maksimipromillet ylittävät rattijuopumusrajan. Tämän rivin painoluokkien sarakkeista näkyvät vastaavat vakioannosmäärät eri painoisille ihmisille. Kolmen tunnin rivillä pysytään rattijuopumuksen alapuolella.

Kahdeksan tunnin rivi vastaa kahdeksan tunnin työaikaa. Tällä palamisaikarivillä näkyvät kunkin painoluokan yksilölliset annosmäärät. Noiden vakioannosten ylittäminen merkitsee etanoliylityötä maksalle. Maksimipromilletkin ovat yli humalarajan.

Kymmenen tunnin rivillä  numerot 5 ja 7 ovat bolttina keltaisella pohjalla. Nämä ovat kertajuomisen ylärajat naisella ja miehellä. Painoluokan 84 kg olen lisännyt sitä varten, että silloin jakolaskun (paino 84 kg/12) tulos on tasan 7.

Vanhasta taulukosta puuttui tunteja. Uudessa taulukossa ovat kaikki 12 tuntilukemaa, jotka antavat tasatuloksen juomisen jakolaskusysteemin jakajaluvulle.

Vanhan taulukon saa näkyviin tästä nettilinkistä. https://blogit.savonsanomat.fi/wp-content/uploads/2018/10/taulukko.pdf