Vahvuusprosenttien metkuja

Alkoholilain uudistuksen yhteydessä päivittäistavarakauppaan olisi tulossa 0,8 tilavuusprosenttia vahvempia juomia nykyiseen verrattuna. Vahvuuden nousua markkinoidaan maltillisena.
Nykyinen kolmosoluen vahvuuden yläraja on 4,7 tilavuusprosenttia ja silloin on 33 cl oluttölkissä etanolia 15,51 millilitraa. Uusi yläraja olisi 5,5 % til. Silloin tölkissä on etanolia 18,15 ml.
Nykyisen maksimivahvuuden keskiolutmäyräkoirassa on 12,4 vakioannosta. Uuden maksimivahvuuden mäyräkoirassa olisi 14,5 vakioannosta eli kaksi annosta enemmän.
Aikaisemmin ehdotettiin päivittäistavarakaupassa myytävän oluen maksimivahvuudeksi 3,5 % tilavuusprosenttia, mutta tämä jäi sikseen yleisen mielipiteen vastalauseiden takia. Mäyräkoirallisessa tätä laimeampaa olutta on etanolia kolme vakioannosta vähemmän kuin nykyisessä. 
Miksi laimeampi olut ei kelvannut ja vahvempi kelpaa? Selitys on järkevä: on parempi saada kaksi lisää kuin menettää kolme. Kansa haluaa mäyräkoiraan kaksi vakioannosta enemmän etanolia nykytilaan verrattuna, kolmen vakioannoksen menettäminen olisi ollut kauhistus.
Palataan takaisin prosenttivertailuun. Tuo 0,8 prosentin nousu oluen vahvuudessa merkitsee 17 % suurempaa etanolimäärää. Mielestäni tämä etanolimäärän 17 % lisäys on pikemmin merkittävä kuin maltillinen. 
Alkoholihaittoja oltiin v. 1969 poistamassa maitokaupan keskioluella, mutta haitat lisääntyivät etanolin kulutuksen mukana. Tälle on mielestäni pätevä selitys: keskioluellakin pääsee humalaan. Kai se oluthumala oli sivistyneempää kuin viinahumala, mutta ei sen terveellisempi.
Terveysviranomaiset ovat varoitelleet, että alkoholikuolleisuus ja muut haitat lisääntyvät vahvemman oluen myötä, mutta ennusteita  ei taideta uskoa.
Kumpi on merkittävämpi prosenttilukema 0,8 vai 17? Sama asiahan ne ovat eri kanteilta katsottuna. Etanolia saadaan samasta tölkistä 17 % enemmän.
Mielestäni nelosolut ei ole sen terveellisempää kuin kolmonen tai kakkonen. Alkoholisivistyksen ja juomakulttuurin kehittämisen takia sitä pitää näköjään saada. No saatakoon, mutta nautittakoon sitten sivistyneen terveellisesti ja oikeita tilannenopeuksia noudattaen!