Vauhtia vekkulitaulukolle

Huhu digiaikaan
Huomaan olleeni jäljessä nykytekniikasta, kun olen selostanut alkoholijuomien annostaulukon laatimista kynän ja ruutupaperin kanssa tai tietokoneella Excel-ohjelmalla. Taulukon saa nettiosoitteesta: https://blogit.savonsanomat.fi/wp-content/uploads/2018/10/taulukko.pdf

omaan kännykkäänkin. Taulukko on silloin taskussa kännykän mukana ja helposti eteenpäin jaettavissa. Netti on vikkelämpi tiedonsiirtoväline kuin paperiversiot. Vikkelin konsti saada taulukko kännykkäänsä on kuvata se blogin aloituskuvasta tietokoneen monitorilta.

Taulukko vai nettilaskurit
Kännykkään saa monia alkoholilaskureita, mutta mielestäni ne ovat huonompia kuin taulukkomuoto. Yksi perusteluni on se, että nettilaskuriin pitää näppäillä ensin tiedot sisään ja tuloksena saa vastauksen vain yhteen tai kahteen kysymykseen. Taulukossa on koko helahoito yhdellä kertaa katseltavissa ja tulokset ovat samat kuin laskurien antamat. Taulukkoa voi lukea etu- ja takaperin sekä ylhäältä alas tai alhaalta ylös. Taulukko ilmaisee eri ruutujen/solujen väliset korrelaatiot.

Taulukko on todella vekkuli systeemi ja vekkuliuden ydin on aika: palamisaika eli selviämisaika. Ne ovat samaa asiaa, mutta palamisaika-nimitys soveltuu juomisen suunnitteluun. Montako tuntia kestää sen annosmäärän palaminen, jonka aion nauttia? Selviämisaika-nimitys soveltuu tilanteen arviointiin juomisen jälkeen. Kun katsoo taulukosta juomansa annosmäärän ja juomiseen kuluneen ajan, niin jäljellä oleva selviämisaika on palamisaika miinus juontiaika. Painoluokka 120 kg on helppo esimerkki, koska yhdessä tunnissa palaa yksi annos. Jos on juonut 12 annosta viidessä tunnissa, niin tuona aikana on palanut pois viisi annosta ja jäljellä on seitsemän annosta. Niistä selviäminen kestää seitsemän tuntia.

Jokamiehen viinaoppi
Viinaoppi viittaa tässä siihen, mitä jokamiehen on tarpeen tietää alkoholijuomien vaikutuksista ja nimenomaan siitä missä ajassa selviää nauttimistaan annosmääristä. Lyhin oppimäärä on kertolasku 12*10 = 120. Se kertoo, että 12 tunnissa palaa normaalisti annosmäärä oma paino/10. Kaavana se on Tj = 120 eli palamisaika (T) kertaa jakaja (j) = 120.

Peruskertolaskusta 12*10 = 120 on helppo päätellä kaikki mahdolliset tilanteet. Esim. 24 tunnissa palaa annosmäärä paino/5 ja neljässä tunnissa annosmäärä paino/30.

Rattijuopumuksen välttämiseksi on tarpeellista pystyä arvioimaan oma selviämisaikansa niistä annosmääristä, joita on kulloinkin tullut nauttineeksi.