Viini ja maitokauppa

Päivittäistavarakauppa ja monet muutkin tahot haluavat viinit maitokaupan hyllylle. Perusteluna on muun muassa, että Suomenkin pitää kulkea kohti eurooppalaista kulttuuria. Maitokaupan viinillä sanotaan alkoholihaittojen vähenevän, kun siirrytään viinaa miedompiin juomiin.
Eurooppalaisen juomakulttuurin ylistämisessä unohdetaan mainita, että viinimaissa on mm. alkoholimaksakirroosikuolleisuus ollut paljon korkeampi kuin viinaa juoneessa Suomessa. Viinikampanja on Alkon toimesta ollut käynnissä jo vuodesta 1959 lähtien ja viinien kulutus onkin hitaan tasaisesti noussut, mutta on vielä kaukana viinimaiden tasosta.
Alkoholihaittojahan oli tarkoitus vähentää maitokaupan keskioluella, mutta eiväthän ne hävinneet. Puhtaan alkoholin kulutus vain nousi ja haitat sen mukana. Viinaperäisen puhtaan alkoholin osuus kyllä laski, mutta keskioutperäisen puhtaan alkoholin määrä nousi tuota laskua enemmän. Juomakulttuurissa pyrittiin olutmaaksi ja on päästykin lähelle olutmaiden tasoa.
Maitokaupan viineillä pyritään ilmeisesti juomakulttuurissa viinimaiden kulutustasolle, ja eurooppalaisen kulttuurin ajatellaan vähentävän alkoholihaittoja. Mielestäni ennustamattakin tietää, että haitat tulevat kasvamaan viinimaaksi pyrkimisen mukana. Perustelu on elimistön lujuuslaskelmat puhtaalle alkoholille eli etanolille. Kun ihmisten elimistö ei ole kestänyt pelkän viinaetanolin rasitusta, niin ei se tule kestämään kolminkertaistakaan rasitusta olut- ja viinietanolit entisen päälle. Eivät ne elimistön soluparat ymmärrä, että viinietanolimolekyyleihin pitää suhtautua sivistyneemmin kuin viinasta tulleisiin.
Lujuuslaskelmissa ollaan tekemisissä puhtaan alkoholin kokonaismäärän kanssa. Ei ole väliä onko se kertynyt väkevästä, miedosta vai vielä miedommasta juomasta. Vuosikymmenten kokemuksen mukaan todetaan, että kokonaiskulutus on noussut mietojen suosimisen mukana. Viinan osuus on kyllä pienentynyt, mutta miedoista on kertynyt paljon enemmän lisää.
Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja mainitsee, että ”Uudistukset on täysin mahdollista toteuttaa vastuullisesti.” (Helsingin Sanomat, Mielipide 25.2.2016). Mitä tämä vastuullisuus käytännössä tarkoittaa? Vastaako päivittäistavarakauppa siitä, että alkoholihaitat eivät lisäänny, kun viinit saadaan ruokakauppojen myyntiin? Mitä toimia haittojen ehkäisemiseksi tehdään?

Jätä kommentti

*