Vuosikulutustasot juomapakkauksina

Olen kirjoittanut paljon alkoholijuomista kertyvistä etanolimääristä mittana vakioannokset ja litrat. Tässä joutuu palaamaan alkuperäiseen muuntamisongelmaan.  Juomien etiketeissä ei kerrota montako grammaa, millilitraa tai suomalaista vakioannosta pakkaus sisältää. Toisaalta kaikki juomia nauttivat sen luonnostaan tietänevät, mutta kirjoitetaan näkyviin. Otetaan mitoiksi keskiolutmäyräkoira, viinapullo ja viinipullo.
Perinteinen 33 cl keskiolutpullo on siitä kätevä, että se sisältää noin yhden vakioannoksen. Laitetaan vahvuudeksi 4,6 % til. Laskelma on: 0,046*330 = 15,18 ml = 12,144 g etanolia.
Mäyräkoirassa keskiolutta on etanolia keskimäärin noin 180 ml = 144 grammaa = 12 vakioannosta.
Viinapullo 0,5 litraa vahvuus 36 % til. sisältää etanolia 180 ml = 144 g = 12 vakioannosta.
Viinipullo 0,75 litraa vahvuus 12 % til. sisältää etanolia 90 ml = 72 g = 6 vakioannosta.
Todetaan, että mäyräkoira keskiolutta vastaa vakioannoksina ja etanolimäärältään yhtä viinapulloa ja kahta viinipulloa. Mitataan sitten eri vuosikulutustasot mäyräkoirina ja viinipulloina.
Kohtuus on työikäisillä vuositasolla juojan paino/10, siis 70-kiloisella 7 litraa etanolia. Tämä on noin 39 keskiolutmäyräkoiraa ja sama määrä viinapulloina. Viinipulloina se on noin 78 pulloa.
Riskikäyttö/riskikulutus on suunnilleen kohtuus kaksinkertaisena eli 14 litraa etanolia. Se on 78 mäyräkoiraa tai viinapulloa. Viinipulloina se on 156 pulloa vuodessa.
Täysteho on etanolilitroina sama kuin juojan paino, siis 70-kiloisella ihmisellä 70 litraa etanolia. Tämä on 390 mäyräkoiraa tai yhtä monta viinapulloa. Viinipulloina se on 780 pulloa vuodessa.
Mitä virkaa tällaisilla laskelmilla on? Tarkoitus on tarkastella alkoholijuomien kulutusta monesta eri näkökulmasta ja koittaa selvittää mistä alkoholihaitat johtuvat. Riskikäytön vuosikulutus on laskelmassa 14 litraa 70-kiloisella ihmisellä.
Alkoholijuomien kulutus on nykyään 12,6 litraa sata prosenttista alkoholia vuodessa yli 15- vuotiasta asukasta kohti. Se on lähellä riskikulutuksen litramäärää. Tämä olisi yksi luonnollinen selitys alkoholijuomista koituville haitoille.

Kommentit

  • Kiitos kirjoituksesta!

    Tämä oli hyvä kirjoitus, konkretiaa! Kauppojen mainoksissa edelleen kaljatarjouksia, liekö laillistakaan? Monta kertaa huomaa kaupan kassajonossa, että ”ukkonsa, akkansa” kantavat mäyräkoiria kurkkuun kaadettaviksi. Pahimmillaan siinä vieressä pieni väki katsoo, että noin sitä isona otetaan. Jotkut jopa antavat lapsen (nuorikin on vielä lapsi) maistaa alkoholia kotona. ”Pittäähän sitä antaa kotona turvallisesti maistaa.” Se on arveluttavinta mitä olen kuullut.

    • Kalevi Rissanen

      Kiitos kommentista! Mukava kuulla, että konkretian esille tuominen on onnistunut. Mielestäni alkoholiasiat ovat olleet sotkuisia ja vaikeatajuisia. Koitan löytää havainnollisia tiivistelmiä perusasioiden käsittelemisessä.

Kommentointi on suljettu.