Yksittäistapauksista rautalankamalliin

Yksittäisesimerkkien lukeminen on ikävystyttävää. Niistä on hankala päätellä, mitkä olisivat minun painolleni sopivat annosmäärät kussakin esimerkkitilanteessa. Tarvitaan rautalankamallin tapainen systeemi omia yksilöllisiä laskelmia varten. Aikaisemmissa blogeissani olen esittänyt kasan kaikenlaisia kaavoja, joilla pystyy jokseenkin kaikki yksittäistilanteet ratkaisemaan. Yritetään etsiä joku oikotie mutkikkaille laskukaavoille.

Oikotie löytyy kymmenjärjestelmästä, kellosta ja suomalaisesta vakioannoksen määritelmästä. Vakioannos kutakin alkoholijuomaa sisältää etanolialkoholia 12 grammaa (=15 ml). Kun etanolin palamisnopeus on 0,1 g/h/kg, niin yhden vakioannoksen palaminen kestää 120 tuntia/juojan painokilo. Palamisnopeus on sama miehellä ja naisella grammoina tai vakioannoksina mitattuna.

Yhdessä tunnissa palava yksilöllinen annosmäärä on juojan paino/120. Normaali yksilöllinen palamisnopeus annoksina tunnissa on siis paino/120. Palamisnopeus kertaa aika on annosmäärä. Kahdessatoista tunnissa palaa annosmäärä paino/10.

Rautalankamallin perusta on tämä. Puolessa vuorokaudessa eli 12 tunnissa palaa normaalisti vakioannosmäärä juojan paino/10. Tunnit (12) kertaa jakaja (10) on aina 120.

Tästä rautalankasäännöstä voidaan johtaa annosmäärät mille tahansa paino – palamisaikakombinaatiolle. Jos pitää olla selvä neljässä tunnissa, niin annosmäärä on kolmasosa 12 tunnin annosmäärästä eli paino/30. Vuorokaudessa (24 h) palaa normaalisti annosmäärä paino/5.

Alkoholijuomien nauttimisessa tärkeimmät asiat ovat palamisaika ja nauttimisnopeus. Kukin annosmäärä paino/20 vaatii kuuden tunnin palamisajan. Nauttimisnopeus liittyy humalajuomiseen. Jos 12 tunnin annosmäärän juo kerralla, niin laskennalliset maksimipromillet ovat naisella 1,82 ja miehellä 1,60.

Rautalankamallin kertolasku 12*10 = 120 antaa mahdollisuuden normaalia suurempien palamisnopeuksien yksilöllisen arviointiin. Jos selviää 12 tunnin annosmäärästä 6 tunnissa, niin palamisnopeus on kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Valistuksen mukaan vastuu on aina sinulla, siis minulla juomien nauttijalla. Meidän pitää osata itse mitata juomismäärämme ja yksilölliset palamisnopeudet. Mielestäni ylinopeudet etanolin palamisessa ovat yksi alkoholiongelmien syistä. Ylinopeus on merkki alkoholitoleranssista ja toleranssi on mielestäni riippuvuuden enne.

Alkoholimyrkytyskuolemat ovat vähentyneet puoleen kymmenessä vuodessa. Ruohonjuuritason tiedot etanoliylinopeuksien ymmärtämisessä olisi keino muun alkoholikuolleisuuden vähentämiseen. Tieliikenteessä nopeusrajoitukset ovat rutiinia. Etanoliylinopeudet ovat ruohonjuuritason juojien riesa ja tappaja. Otetaan itse käyttöön asialliset etanolinopeuksien rajoitukset juomisasioissa.