Viinimies kiittää LUKIJOITA

Viinimies haluaa kiittää ja kumartaa kaikille viini-ruokablogin lukijoille yhteisistä viinimatkoistamme ruokien ja viinien makujen sekä niiden taustojen saloihin matkatessamme *Artikkeli ei sisällä tuotekuvauksia eikä hintatietoja.    Chilessä perehtymässä maaperän rakenteeseen ja vaikutukseen viiniin. Ranskassa tryffeleitä poimimassa ja niille viinejä etsimässä.  Galiciassa Espanjassa Albarinon syntysijoilla. Italiassa maistelemassa Antinorin punaviinien parhaimmistoa. Viimeksi tutustumassa Saksaan ja sen viinikulttuuriin Pfalzissa. […]

Lue lisää

Chilisirkat ja porkkanarisotto avaavat uuden makumaailman viineille

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Suomen Maa- ja metsätalousministeriön uusi tulkinta EU:n uuselintarvikeasetuksesta sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeena myös Suomessa. Tänä päivänä arviolta jo yli kaksi miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa käyttää hyönteisiä ravintonaan. Suomalaisille hyönteisruoat tarjoavat uuden makumaailman tutustuttavaksi ja opeteltavaksi, aivan samoin kuin viinit vuosikymmeniä sitten. Hyönteisruoat voi myös nähdä positiivisena haasteena […]

Lue lisää

Etikkaiset maustekurkut säilövät sadon talteen

Syksy on kotipuutarhurille kiireistä, mutta samalla antoisaa aikaa. Se huipentuu sadon korjuuseen niin marjatarhassa kuin kasvimaalla. Itsesäilötyt avomaankurkut ovat yksi puutarhurin ylpeyden aiheita. Täytetyt ja kauniit kurkkupurkit todistavat onnistumisesta kasvimaalla ja ennakoivat maistuvia hetkiä kurkkuherkkujen parissa talven aikana. Maustekurkut: 3 kg avomaankurkkuja mustaherukan lehtiä tillin kukintoja 3 rkl piparjuuren lastuja Mausteliemi: 3 l vettä 6 […]

Lue lisää

Mä seuduilla näillä oon tunnettu kalamies…

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kotimaisella kalalla on kysyntää suomalaisessa ruokapöydässä. Juankoskelaiset Seppo Vinni kalamiehenä ja Heikki Remes viinimiehenä valottavat hieman taustoja kalasta ja sen valmistuksen saloista. Kolme tuttua järvikalaa tuovat hieman vaihtelua perinteiseen kalan valmistamiseen ja tarjoavat vinkkejä kalaviinien valintaan. Oheisen jutun linkeistä pääset perehtymään tarkemmin aihealueisiin. Saat myös käytännönläheistä tietoutta viinien yhdistämisestä kalaan […]

Lue lisää

Espanjan lippulaivaviinit liputtavat laatua ja luonnetta

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia Silloin tällöin eteen sattuu viinipullo joka pysäyttää maistamaan ja miettimään viinin syvintä olemusta. Lippulaivaviinit edustavat kunkin talon ehdottomia huipputuotteita, jotka viestittävät persoonallisuutta, huippulaatua, erinomaista tasapainoisuutta, kypsyyttä ja viinin sanomaa. Penedesistä, Espanjan viinialueiden ytimestä tulee kaksi cavaa ja yksi punaviini jotka edustavat omalla tavallaan sitä osaamista, omistautumista, laatua sekä viininteon perinteitä jota viinitekijät […]

Lue lisää

Paella on kesäkeittiön suosikki ja kaikkien kaveri

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kesällä ruoanlaitto saa uusia ulottuvuuksia, kun ruoka tehdään ulkona. Kesäkeittiö ympärillä pyöriminen sekä osallistuminen ruoan valmistamiseen ja pöydän kattamiseen ovat osa ruokailun sosiaalisuutta. Helppotekoinen, värikäs ja maukas paella on täsmävalinta kesän ruokasuosikiksi. Ruokajuomaksikin on helppo poimia mikä tahansa kesäviini. Hyvä paella on paahteista sekä kosteaa ja tarjoillaan suoraan pannusta. Paella […]

Lue lisää

Juustojen ja viinien juhlaa Lapinlahdella

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia Elokuun ensimmäinen lauantai (5.8.) Anno Domini 2017 on Lapinlahdella yhtä juhlaa juustojen ja viinien ympärillä. Samalla juhlitaan Juusto- ja Viinijuhlien 20-vuotista taivalta ja kaiken huipuksi nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle. Lapinlahden Juustonystävät ry:n kattaus houkuttelee pitkän 20-metrisen juustopöydän ympärille. Kiireetön maistelu pöydän antimista tarjoaa makuelämyksiä jokaiseen makuun. Makumatkan voi aloittaa kuohuvalasillisella ja jatkaa […]

Lue lisää

Laatikkoviinien laatikkoleikki

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kesälomalla ja kesäviikonvaihteessa on pieni laatikkoleikki paikallaan. Siinä viinikavalkadi esittäytyy ja tarjoaa vaihtoehtoja kesän makuihin, rennolla ja helpolla otteella. Hanapakkauksien helppous, keveys ja hyvä hinta-laatusuhde houkuttelevat kesäihmisiä. Kesäviinit luovat lomatunnelmaa ja tämän päivän hanapakkauksissa löytyy makuja sekä vaihtoehtoja vaativaankin makuun.   Kesän viineissä on vaihtoehtoja värien, makujen ja mausteiden kohdalla. […]

Lue lisää

Viinimatkalla vaihteeksi Viikkarilla

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia Viinit ovat edustavimmillaan ja maistuvimmillaan viinitiloilla ja -kellareissa. Joskus kuitenkaan aika ei anna periksi lähteä viinien syntysijoille. Silloin kannattaa lähteä merelle ” ei merta edemmäs kalaan”, vaan merimatkalle ruokien ja viinien perään. Viinimatka laivalla on kätevä, nopea ja edullinen tapa saada monipuolinen sekä laadukas katsaus ajankohtaisista viineistä eri puolelta viinimaailmaa. Voihan olla […]

Lue lisää

Saksan viinit ovat In ja Must

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Saksan viinit valloittavat. Kesän tullen kannattaa ehdottomasti ottaa Saksan viinit tarkempaan tarkasteluun ja maisteluun. Matka alkaa toukokuussa perinteisillä Riesling – Spätburgunder viikoilla. Kuopiossa parhaiten mukaan pääsee Mustassa Lampaassa. Siellä on esillä ainakin 15 erilaista saksalaista viiniä Rieslingeistä ja Spätburgundereistä. Keittiö on valmistanut viineille oman vaihtuvan menun, jossa kevään ja lähialueen […]

Lue lisää

Raparperi-Brita on ykköshyvää

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia. Raparperia pidetään alkukesän ykkösherkkuna. Totta se on. Ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan ensimmäisiä nuoria raparperin varsia, varsinkin jos pakkasessa sattuu vielä olemaan edellisvuoden satoa. Siitä vaan Britan tekoon ja miettimään haasteellista viinivalintaa tälle makealle, rapealle ja kirpaisevalle herkulle. Raparperibrita, 10 annosta pohja 125 g voita 1 dl sokeria 2 kananmunankeltuaista 1,5 dl […]

Lue lisää

PASSOO OTTOO GRAN APPASSOO, opasti hesalainen savolaisia

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Juankosken viini- ja ruokakurssin kevään viimeisessä kokoontumisessa maisteltiin kevään makuja, niin makupalojen kuin juomienkin kohdalla. Viinialan ammattilainen Ville Luukkanen Cisa Oy:stä oli opastamassa Kansalaisopiston kurssilaisia eri viinien taustoihin ja makuihin. Hänellä olikin paljon kerrottavaa ja maisteltavaa, kruununa kaksi Vuoden viinit 2017 – sarjan voittajaviiniä.   Villen viinisalkussa oli valko- ja […]

Lue lisää

Pääsiäismenu – älä purematta niele, vaan rakenna oma tarjoilukokonaisuus

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Pääsiäinen on sopivasti talven ja kevään taitekohdassa. Se antaa myös vapaa-aikaa perheen ja ystävien kanssa hiljentymiseen, rentoutumiseen sekä makunautintoihin yhteisillä aterioilla. Pitkänä viikonloppuna voi hyvinkin toteuttaa erilaisia menuvaihtoehtoja, kukin mieltymystensä mukaan. Oheinen menu toteuttaa yksikertaisia makuja, ruoanlaiton helppoutta sekä ruoan ja viinin makuyhdistelmiä. Viinilasillinen: Riesling Grand Cru Muenchberg. Ranska, Alsace […]

Lue lisää

Kuopion Kansalaisopistolla elettiin Portugalin huhtikuussa

” *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja ” Kun saapuu huhtikuu ja kukkiin peittää maan, on kauneimmillaan Coimbra. Ken sinne seisahtuu hän pois ei kaipaakaan, on Portugalin huhtikuu. ” Portugalin viinejä kevääseen ja kesään. Kesäviinejä ei tarvitse etsiä merten takaa. Portugalin laajasta viinivalikoimasta löytyy sopiva kumppani kesäkeittiön jokaiselle ruokalajille. Erinomaisen hinta-laatusuhteen lisäksi tarjolla on yksilöllisiä makuelämyksiä, […]

Lue lisää

Mediaihmiset kulttuurin ja kuohujen keskellä

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kaiken kokeneet media-alan ammattilaisetkin saivat hieman esimakua Pääsiäisestä kokoontuessaan Ortodoksisessa Kulttuurikeskus Sofiassa Vuosaaressa. Kuohuviinien tasting tarjosi uusia, kulttuurellisia elementtejä iltahetken myötä. Poikkeavassa kulttuuriympäristössä ja ehtoopalvelukseen osallistumisessa riitti katseltavaa sekä koettavaa. Ennen varsinaista tastinkiä osallistujilla oli mahdollisuus osallistua Metropoliitta Ambrosiuksen johdolla pidettyyn ehtoopalvelukseen Pyhän Viisauden kappelissa (Hagia Sofia). Ehtoopalvelus on ortodoksisessa […]

Lue lisää

Cassata – sisilialainen juustokakku

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Pääsiäisen ruokapöydässä kunnioitetaan pitkän paastoajan päätöstä.  Yksinkertaisuus ja kauneus ovat kattauksessa esillä. Vanha totuus – paikallinen ruoka ja paikallinen viini – osoittaa taas toimivuutensa. Sisilialaisen juusto-hedelmäkakun ja saaren makean viinin yhdistelmä hiljentää sopivasti makunautintoihin ja keskittymään Pääsiäisen sanomaan. täyte: 250 g mascarpone-juustoa (laktoositon) 400 g Viola appelsiinituorejuustoa 1 dl sokeria […]

Lue lisää

Mikko ja Vesa (Paavon) keittiössä

 *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja                                                                                          Radiokokit Vesa Toivanen ja Mikko Juntunen olivat aikansa legendoja keittiössä hellan äidillisessä huomassa. Heidän ansiokseen voi hyvillä mielin lukea savolaisen miehen madaltunut kynnys tarttua kauhan varteen. Nyt kotikeittiössä ovat puolestaan arjen sankarit ja kokkailevat kaverukset, Mikko, Paavo ja Vesa. He valmistivat Pääsiäiseenkin sopivan keveän ja maukkaan ateria. Pöytään nostettiin kylmäsavulohirullat […]

Lue lisää

Kevättä kohden Kuopiossa

Kevään ennusmerkit ovat ilmassa, hyvinkin. Harvinaisuuksia ja uhanalaisiakin lajeja on jäänyt kameran linssiin.   Teksti: Heikki Remes Kuva Ritariperhonen: Heikki Remes Kuva Valkoselkätikka: Pentti Tuovinen www.viinimies.com

Lue lisää

Kuha Walewska on vierasruoka vailla vertaa

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kuha Walewska on herkullinen ja tyylikäs juhlaruoka, jossa tuore, hienostunut kuha saa kumppanikseen maukkaan kastikkeen ja esillepanoon paahteisen gratinoinnin. Ruoka-annos tehdään joustavasti vaiheittain, jossa eri osasista rakentuu nautinnollinen elämys makujen ja esillepanon lopputuloksena. Kokonaisuuden kruunaa vivahteikas ja hedelmäinen valkoviini, jonka tasapainoinen hapokkuus sekä runsaus täydentävät ruoan makumaailmaa. Kuha Walewska, 4 […]

Lue lisää