Porsaan kyljysrivi on joulukinkun alter ego

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja

Jouluaterialla unohdetaan kiire ja keskitytään yhdessäoloon, sekä yksinkertaisen ruoan moni-ilmeisiin makuihin. Porsaan kyljysrivi on sopivan kokoinen joulukinkku pieneen talouteen.

1

Jouluinen porsaan kyljysrivi

2 kg:n porsaan kyljysrivi
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl rosépippuria jauhettuna
0,5 tl valkopippuria jauhettuna
0,5 tl viherpippuria jauhettuna
1 rkl suolaa
2 dl vettä

Osta porsaankyljysrivi kokonaisena ja valmiiksi muotoonsa leikattuna. Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Sekoita mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Aseta porsaankruunu uunivuokaan luurivi ylöspäin ja lisää vesi vuoan pohjalle. Lämmitä uuni 250 asteeseen, laita liha uuniin ja laske samalla lämpötila 150 asteeseen. Näin lihan pinta kiinnittyy estäen nesteiden haihtumisen ja saaden samalla kauniin ruskean värin. Anna kyljysrivin kypsyä matalassa lämmössä kolme (3) tuntia ja valele sitä vuokaan kertyvällä liemellä. Porsaan lihan tulee olla täysin kypsää. Käytä tarvittaessa paistomittaria. Suurusta liemestä maukas kastike aterialle.

2

Paahdetut juureslohkot
700 g lohkottuja juureksia (lanttua, palsternakkaa, porkkanoita, punajuuria)
2 punasipulia
rypsiöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa
hieman siirappia

Kuori ja paloittele juurekset lohkoiksi ja laita ne voideltuun isoon uunivuokaan. Mausta ja valuta päälle siirappia ja öljyä. Hauduta juurekset kypsiksi lihan kaverina uunissa paiston loppuvaiheessa tunnin ajan.

3

Lyydian hienot paistinperuna
500 g pieniä, tasakokoisia ja kiinteitä perunoita
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl korppujauhoja
paprikajauhetta ja suolaa
voita paistamiseen

Kuori perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Jäähdytä ne ja pyöritä jauhomausteseoksessa. Paista pannulla perunoille kauniin ruskea pinta ennen tarjoilua.

4

Jouluviinissä on mausteita ja väriä.

Joulu on ihmeitä ja tarinoita täynnä
Kolme itäisen maan viiniä Italiasta ovat aitoja, ja ne tuovat värikkään, tuoksuvan sekä maukkaan tervehdyksen jouluun. Valpolicella, Ripasso ja Amarone muodostavat tiiviin kolmikon, joka ilahduttaa monipuolisuudellaan jo ennen joulua sekä istuu hyvin perinteiseen joulupöytään.

Jouluateria on valmistettu perusraaka-aineista, joiden ominaismaut kevyt maustaminen tuo esille niiden omat maut. Uunijuurekset ja paistinperunat hautuvat miedon paahteisiksi ja saavat hennon makeuden. Kypsä porsaanliha ei kaipaa seurakseen kiristävää tanniinista viiniä, vaan sille valitaan keskitäyteläinen, kevyen mausteinen punaviini. Kinkun viinikumppanissa on parhaimmillaan vaniljaista joulun tuoksua ja pehmeää hedelmäisyyttä sekä lievää paahteisuutta. Italian punaviineistä löytyy mitat täyttäviä viiniehdokkaita. Niiden kehittynyt, pehmeä maku, selkeät vaniljaiset aromit ja lempeät tanniinit muodostavat kokonaisuuden, joka sointuu hyvin yhteen jouluaterian makujen kanssa.

Perinteinen Valpolicella on keskitäyteläinen punaviini, joka maistuu vaalealihaisen kinkun kanssa.
Ripasso Valpolicellan aromikkuuden ja pyöreyden takana on kolme käymistä; normaali, ripasso ja malolaktinen. Toiseen, ripasso-käymiseen käytetään Amarone-viinien valmistuksesta jäänyttä rypälemäskiä. Se tapahtuu seuraavana keväänä ja antaa viinille erityistä täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta.
Amarone on todellinen joulun ajan punaviini; vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta. Amaronen valmistukseen käytetään ikivanhaa appassimento-menetelmää viinirypäleiden kuivaamiseen. Syys‒lokakuussa käsin poimittujen kypsien rypäleiden annetaan kuivua tammikuun puolelle. Näin rypäleistä rypäleiden painosta on haihtunut vettä noin puolet, ja samalla rypäleiden aromaattisuus ja hapot ovat tiivistyneet. Kuivatuista rusinaisista rypäleistä puristetaan viinimehu, jonka jälkeen viini siirretään tammisiin tynnyreihin, joissa toinen käyminen lisää entisestään viinin väriä, aromeja, tanniinisuutta ja alkoholia. Amaronen voimakkaasta mausta voi nauttia sellaisenaan, ja se on todellinen lahjaviini.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com