Extremadura on matkamiehen löytöretki

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Tämän päivän reissaaja ei ole mikä tahansa turisti. Hän hakee kokemuksia sekä elämyksiä, ja esteet kaukaisillekin kohteille ovat vain hidasteitä, jos määränpää on kiinnostava ja tarjoaa haasteita sekä uusia kokemuksia. Extremaduran itsehallintoalue Espanjan luoteisosassa on perinteiselle Espanjan matkaajalle aidosti erilainen ja varmasti tutustumisen arvoinen alue. Extremadura on matkailijan todellinen toivekohde, eräänlainen nykyajan löytöretki. Se täyttää reissumiehen toiveet tarjoten uusia sekä innostavia vaihtoehtoja, niin tavalliselle tallaajalle kuin kulttuurista tai gastronomiasta kiinnostuneille. Se on myös oiva kohde urheilijoille tai luontoihmisille.

Mérida (Teatro romano) pieni

Roomalainen Teatteri on yli 2000 vuotta vanha historiallinen nähtävyys Meridassa.

Kulttuuri ja kiireettömyys viehättävät pikkukaupungeissa
Extremadura on pienten espanjalaisten kaupunkien harva tilkkutäkki, jossa kaupungin kattavat maakunnan harvakseltaan. Itse kullakin kaupungilla on oma identiteettinsä ja historiallinen ulottuvuutensa. Eräissä kaupungeissa on nähtävissä Espanjan parhaiten säilyneitä goottilaisen, roomalaisen, islamistisen, ja keskiajan tyylin mukaisia rakennelmia ja rakennuksia. Kolme kaupunkia Unesco on luokitellut maailmanperintökohteiksi, nimittäin alueen hallinnollisen pääkaupungin Méridan sekä Cáceresin ja Guadalupen. Käveleminen kaupunkien kapeilla kujilla, istahtaminen kahvilaan pienelle aukiolle tai kapuaminen kaupungin ikivanhoille muureille antaa historialle elävyyttä ja perspektiiviä.

P1270601-crop

Trujillo on vanhojen puolustusmuurien ympäröimä pikkukaupunki, jonka värikäs historia elää rakennuksissa, monumenteissa ja maailmanhistoriasta kuuluisissa henkilöissä. Kaupungin yläosa on vahva entisaikainen linnoitus, joka pitää sisällään osia maurilaisista rakennelmista 800 luvulta, ja jota ympäröivällä muurilla on pituutta 900 metriä. Maisemat Trujillosta ja sen ympäristöstä antavat hyvän käsityksen eteläisestä Extremadurasta. Kaupungit ovat sijoittuneet harvakseltaan ja usein korkeille paikoille sekä niille rakennettujen linnoitusten ympärille. Ympäristö on tasaista ulottuen silmänkantamattomiin, jossa horisontissa siintävät vuoret. Trujillosta ovat syntyjään konkistadorit Francisco Pizarro, Perun valloittaja ja Francisco de Orellana, Amazonjoen kartoittaja.

Extremadura tarjoaa makuja etsivälle maukkaan kattauksen
Ruoka ja juoma ovat oleellinen osa matkustamista, joskus ne ovat lähtökohtana makumatkalle. Extremaduran ruokakulttuuri pohjautuu perinteisiin sekä yksikertaisiin ja samalla laadukkaisiin ruoka-aineet, jotka tarjoavat nautinnollisia makuelämyksiä. Extremadurasta tulevat yhdet Espanjan arvostetuimmista ja maukkaimmista ruokatuotteista, nimittäin Iberian ilmakuivatut kinkut sekä Torta del Casar ja Torta de la Serena -juustot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iberian kinkut ovat Extremaduran ehdoton käyntikortti ja valtti, jotka aromikkuudellaan ja pehmeydellään tarjoavat suussa sulavan ja vivahteikkaan makuelämyksen. Mustat Iberico-porsaat liikkuvat vapaina ja syövät tammenterhoja Badajozin vehreillä laitumilla (dehesas). Olosuhteet ja luonnonmukainen ravinto takaavat porsaiden lihan erityisen mureuden ja ainutlaatuisen marmoroituneen rasvaisuuden, joka tekee lihasta terveellisen sekä nautittavan herkun.

IMG_0296 pieni

Iberian kinkun leikkaaminen vaatii ammattitaitoa ja pitkäaikaista kokemusta. Miguel Angel Grinonin leikkaa telineeseen kiinnitetystä potkasta aitoon espanjalaiseen tapaan ohuita, lähes läpinäkyviä ja pieniä neliömuotoisia, suuhun sopivia siivuja.

Juustojen juhlaa
Extremadurasta tulevat Torta del Casar ja samantyylinen Torta de la Serena ovat Espanjan halutuimpia ja erikoisimpia juustoja.

IMG_0044-crop

Torta del Casar tehdään lampaan maidosta ja erikoisuutena on juuston juoksettamisessa käytettävät takiaisen kukinnon emin kuivat osat. Näin valkohomejuusto saa makuunsa voimaa ja happamuutta. Perinteisesti Torta del Casar -juusto avataan leikkaamalla kansi auki ja maistelemalla kermaista, paksua sisusta leipäpalalla kaapimalla.

Vapaa-ajan ja harrastusten aktiviteeteissa on valinnanvaraa
Tämän ajan matkustajat ja reissaajat kaipaavat aktiviteetteja lomamatkallakin. Extremaduran luonto alueen pohjoisosassa ja länsirajan vuoristossa tarjoaa aktiiviselle liikkujalle tai luontoihmiselle monipuoliset harrastusmahdollisuudet vaelteluun, maastopyöräilyyn, metsästykseen ja kalastukseen. Monfraguen Kansallispuisto on lintuihmisten mekka Euroopassa. Se sijaitsee Trujillon pohjoispuolella myötäillen Tagus-joen kulkusuuntaa idästä länteen.

IMG_0109 pieni

Cayena Kitchen Club on Caceresissa sijaitseva koulutus- ja näytöskeittiö, josta ruoka-alasta kiinnostuneet voivat hakea oppia ja kokemusta. Ajankuvan mukaisesti siellä järjestetään ruokakursseja, joilla osallistujat pääsevät keittiömestareiden ohjauksessa itse kokkaamaan perinteisiä ruokia päivitettynä tämän ajan muotivirtauksiin.

Viinimatkailu tarjoaa ainutlaatuisuutta ja maanläheisyyttä
Extremaduran viinihistorian juuret ulottuvat hyvin kauas historiaan, aikakauteen paljon ennen ajanlaskumme alkua. Alueen viinimaailmassa alkoi uusi ajanjakso ja murtautuminen laajempaan tietoisuuteen kun sille myönnettiin Ribera del Guadiana D.O. -oikeudet vuonna 1999. Extremaduran D.O. -alue jakaantuu kuuteen alavyöhykkeeseen, joilla jokaisella on oma vahvuutensa erityisesti maaperän ja ilmaston osalta. Uusien nuorten viinintekijöiden, uusitun teknologian, laadun parantamisen sekä omien, lähinnä alkuperäisten valkoisten rypälelajikkeiden kautta Extremaduran viinituotanto tarjoaa mielenkiintoisia viinivaihtoehtoja. Oma erikoispiirteensä on Almendralejossa tuotettava Cava. Almendralejon kaupunki on yksi Espanjan seitsemästä alueesta joissa Cavan tuotanto (D.O. Cava) on sallittu. Extremaduran viinien ainutlaatuiset rypäleet, monipuolinen maaperä ja sen viinit, sekä kasvava viinimatkailu tarjoavat hyvät mahdollisuudet kokea jotain uutta perinteisellä viinialalla.

Bodega Toribio 12 pieni

Viinimatkailu on mielenkiintoinen ja opettava tapa päästä sisälle viinimaailmaan. Bodegas Toribion viinitarhalla Badajozissa pääsee tutustumaan rypäleisiin ja voi maistella niistä tehtyä viiniä.

IMG_0199 pieniDiego Nieto Bodegas Romalesta on yksi harvoja Cavan tuottajia Almendralejossa. Keskustelut ja viinintekijältä saadut taustatiedot satokaudesta sekä viinintekemisen saloista syventävät viiniosaamista sekä perehtymistä alueen viineihin.

P1280002-crop pieni

Extremaduran viineissä on monipuolisuutta ja laatua, kuten Ribera del Guadianan Pardina valkoviini, Bodegas Romalen Privilegio de Romale Cava Brut Nature Reserva, Bodegas Toribion Golosina Eva valkoviini, Bodegas San Marcosin Campobarro Rosado roseviini ja Bodebas Hablan N:o 12 Syrah punaviini.

Extremaduran kartta

Matkakassa:
-lentolippu Helsinki ─ Madrid ─ Helsinki, suora  270 euroa, välilaskulla noin 220 euroa
-autonvuokraus Madrid – Extremadura, ajoa 1000 km – Madrid, 0,3 euroa/km
-linja-auto pikalinja Madrid─  Extremadura 32 euroa, ajoaika noin 4 tuntia
-hotelliyö 40-90 euroa
-kahvikuppi 1,00 euroa
-lounas viinilasilla 14,00 euroa
-illallinen 25,00 euroa
-viinilasillinen 2,25 euroa

Teksti: Heikki Remes

Kuvat: Heikki Remes ja Exremadura Turistoffice

www.viinimies.com