Beaujolais Nouveau on kahden kauppa ja kolmannen makupala

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Hyvää Beaujolais Nouveau -torstaita

Marraskuun kolmas torstai on päivä jolloin joka puolella maapalloa nostetaan malja uuden sadon viineille. Beaujolais Nouveau on tämän viinitapahtuman alkusysäys ja edelleen sen keskeinen ilmentymä. Tänä päivänä ympäri maailmaa korkataan liki kolmekymmentä miljoonaa pulloa primeur-viiniä juhlistamaan uuden viinisadon ensimmäisiä tunnelmia ja makuja.

p1300679-pieni

Nuoruus on Beaujolais Nouveaun valttina
Beaujolais Nouveau on viininä nuorin mahdollinen, se pullotetaan ainoastaan muutama viikko rypäleiden poimimisen jälkeen. Viinin tehdään Gamay-rypäleistä, jotka poimitaan käsin ja suljetaan terttuina hermeettisiin käymistankkeihin. Käymisastioihin johdettu hiilidioksidi saa aikaan käymisen joka murskaa rypäleet sisältäpäin. Näin rypäleiden kuorista ei erity viiniin paljoakaan parkkihappoja ja viini maistuu pehmeältä ja hedelmäiseltä.

Lasillinen ”Busoleeta” kohotetaan uuden sadon viinien kunniaksi. Beaujolais Nouveaussa on kyse ennen kaikkea viinin nuoruudesta, jossa sinipunainen väri ja maun tuoreus, raikkaus sekä keveys ovat helposti tunnistettavissa. Viini on parhaimmillaan, kun se tarjotaan lähes jääkaappikylmänä, eli alle 10-asteisena. Viini on myös tarkoitettu nautittavaksi mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Beaujolais Nouveau vapautuu myyntiin Ranskan viinilainsäädännön mukaan vuosittain marraskuun kolmantena torstaina minuutin yli puolen yön. Viini on tarkoitettu rentoon hauskanpitoon ja sitä voi arvioida hieman keveämmällä otteella, ei otsaa rypistellen.

p1300662-pieni

Viinilasillinen:
Vuoden 2016 syyskuu Beaujolaissa oli aurinkoisin ja lämpimin korjuukuukausi viiteenkymmeneen vuoteen. Sadonkorjuu tuotti kauniin kypsiä, luumuisia ja ihastuttavan maukkaita rypäleitä.

Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau.  Ranska, Beaujolais 2016. Gamay. Alko nro 421727. Hinta 9,99.
Georges Duboeufin mukaan Luontoäiti hymyili heille vuoden 2016 vuosikerran kautta. Beaujolaissa on rubiinin punaista värikkyyttä, mansikoiden, vadelmien ja banaanien aromimaailmaa, maukkautta, eloisuutta ja iloisuutta. Vuoden 2016 on todella maaginen vuosikerta, totea se itse!

Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau. Ranska,Beaujolais 2016.Gamay. Alko 464687. Hinta 10,41.
Beaujolais-Villages Nouveau valmistetaan Beaujolaisin alueen 38 erillisen viinikylän rypäleistä. Viini sijoittuu alueen perusBeaujolaisin ja kymmenen laadullisesti korkeammalle luokitellun cru-alueen viinien välille.

Teksti: Heikki Remes
Viinikuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kainalojuttu: Kolme pointtia Beaujolais Nouveausta
1.Beaujolais Nouveau tehdään yksinomaan käsin poimituista Gamay-rypäleistä.
2.Viini valmistetaan hiilidioksidikäymisen kautta, jolloin käyminen tapahtuu rypäleiden sisältäpäin, tuottaen viinillisen värin ja makuun rypäleiden hedelmäisyyden sekä raikkauden.

3.Uuden sadon Beaujolais Nouveau -viiniä myydään nykyään vuosittain noin 30 miljoonaa pullollista,
kun viinin ensimmäisenä julkaisuvuotena 1951 myynti oli tuskin 2 miljoonaa pullollista.