Cassata – sisilialainen juustokakku

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Pääsiäisen ruokapöydässä kunnioitetaan pitkän paastoajan päätöstä.  Yksinkertaisuus ja kauneus ovat kattauksessa esillä. Vanha totuus – paikallinen ruoka ja paikallinen viini – osoittaa taas toimivuutensa. Sisilialaisen juusto-hedelmäkakun ja saaren makean viinin yhdistelmä hiljentää sopivasti makunautintoihin ja keskittymään Pääsiäisen sanomaan.

täyte:
250 g mascarpone-juustoa (laktoositon)
400 g Viola appelsiinituorejuustoa
1 dl sokeria
50 g tummaa suklaata
40 g appelsiinin kandeerattuja kuoripaloja
10 g kuivattuja karpaloita
50 g kuivattuja aprikooseja paloiteltuina
5 rkl sitruunalikööriä

Sekoita mascarpone ja appelsiinituorejuusto keskenään, lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää rouhittu suklaa ja kuivatut hedelmäpalat. Mausta lopuksi sitruunaliköörillä.

sokerikakkulevy:
6 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Valmista ohut sokerikakkulevy. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja yhdistä vaahdon kanssa. Laita leivinpaperi uunilevylle ja levitä sen päälle sokerivaahto tasaiseksi levyksi. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.
Vuoraa pitkä kakkuvuoka kelmulla. Leikkaa sokerikakkulevystä pitkulaiset levyt ja vuoraa niillä vuoan pohja ja reunat. Leikkaa myös valmiiksi kansilevy.

kuorrutus:
sitruunan mehu
3 tl tomusokeria

Levitä täyte kakkuvuokaan. Paina kansilevy päälle ja nosta viileään maustumaan muutamaan tunniksi. Levitä kakun päälle kuorrutusseos ja koristele sitruunamarmeladikoristeilla sekä suklaarouheella.

Sisilialaisen Cassatan ja Kabirin makuyhdistelmä on täydellinen valinta Pääsiäisen jälkiruoaksi. Viinin appelsiinin kuorinen, makea ja raikas maku sopivat täydellisesti juustokakun pehmeään sekä sitruksisen aromaattisiin aromeihin.

Viinilasillinen:
Donnafugata Kabir. Italia, Pantelleria. Zibibbo. Ravintolamyynnissä.
Kullankeltainen, hedelmäinen sekä kukkainen tuoksu ja makea (115 g/l ), sitruunainen, hunajainen sekä raikas maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Hyvältä näyttää
    + makuja ennalta maiskutellessani tulee mieleeni pääsiäisestä ortodoksisen kirkkokunnan erään kokin valmistama pääsiäispasha – tuo appelsiinin kuori ja nuo hedelmät sekä juusto täyteläisyyden lumoajana (liköörejähän siinä ei tainnut olla) … on jo kauan kun maistoin sitä alkuperäistä … täytyy kokeilla tänä pääsiäisenä tuota reseptiäsi! Kiitos vinkistä

    + Kun nuorempana leivoin edellisen sukupolven maallikkojen neuvojen mukaan, joko köyhillä ei ennen vanhaan ollut leivinjauhetta tai sitä ei muuten vain laitettu vispikakkuihin – mutta, kuten sanoin, hyvältähän tuo lopputulos näyttää, kuorikin on kohonnut hyvin.

    • Heikki Remes

      Hyvä Eino J. Sinä lienet kuitenkin todellinen keittiövelho,
      arvellen noista nuoruuden sankaritöistä hellan äärellä, ja toisaalta makuerittelyiden kirjosta. Itselleni, näin maalikkosaarnaajana, vaimoni toteuttama juustokakku tarjoaa hienostuneita makuja, mutta myös mukavaa haastetta viinivalintoihin. Esteettisesti se tarjoaa yksinkertaista kauneutta, jota etsin niin ruoasta kuin elämästä. Hyvänä esimerkkinä tuo kuohuviinitastingin kokonaisvaltaisuus http://blogit.savonsanomat.fi/viinimies/mediaihmiset-kulttuurin-ja-kuohujen-keskella/ Kevättä toivottaen Heikki

Kommentointi on suljettu.