Chilisirkat ja porkkanarisotto avaavat uuden makumaailman viineille

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Suomen Maa- ja metsätalousministeriön uusi tulkinta EU:n uuselintarvikeasetuksesta sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeena myös Suomessa. Tänä päivänä arviolta jo yli kaksi miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa käyttää hyönteisiä ravintonaan. Suomalaisille hyönteisruoat tarjoavat uuden makumaailman tutustuttavaksi ja opeteltavaksi, aivan samoin kuin viinit vuosikymmeniä sitten. Hyönteisruoat voi myös nähdä positiivisena haasteena viinivalintoja pohdittaessa.

Maailmassa löytyy yli 2000 syötävää hyönteislajia, jotka osaltaan täydentävät ruokaturvaa valkuaisravinnon, eläinproteiinien, raudan, aminohappojen sekä hyvien rasvoja kautta. Hyönteisruoat auttavat säästämään maailman hupenevia luonnonvaroja, helpottamaan elintarvikeongelmaa sekä tarjoamaan ravinto- ja makulisää ruokatarjontaan. Hyönteisistä voi nauttia kokonaisina ja jauhettuna, jolloin niillä voi maustaa leipää, pastoja tai vaikka pitsoja.

Chilisirkka-porkkanarisotto korostaa raaka-aineiden ekologisuutta ja luonnonläheisyyttä. Uutuusruoka saa perustan tutusta risotosta. Porkkana, ja chilikin, omalta osaltaan korostavat kasvisten ja kasvisruokien terveellisyyttä, makuvivahteita sekä kasvavaa suosiota. Kotisirkat tuovat hyönteisrisottoon uutuuslisän ja oman paahteisen makuvivahteen. Hyönteisruoka avaa uuden mahdollisuuden monipuolisille viinivalinnoille ja -kokeiluille, jossa ennakkoluulottomuus ja kokeilunhalu toimivat ohjenuorana, niin ruokien kuin viinien kohdalla.

Chilisirkka-porkkanarisotto, ainekset neljälle:
4 porkkanaa
1 litra vettä
1 keltasipuli
1 dl oliiviöljyä
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl arborioriisiä
80 g parmesaania raasteena
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria

Kuori ja pilko yksi porkkana pieniksi kuutioiksi ja siirrä sivuun. Pilko loput porkkanat isommiksi paloiksi, laita palat kiehumaan litraan vettä ja lisää sekaan 1─2 tl suolaa. Kun porkkanat ovat pehmeitä, sekoita ne sauvasekoittimella keittoveden kanssa tasaiseksi mehuksi.
Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota hienoksi silputtu sipulit. Lisää sekaan riisi, anna kuumentua ja kuullottua muutama minuutti. Kaada viini kasariin ja keitä niin kauan, että neste on lähes haihtunut. Jatka riisin keittämistä lisäämällä porkkanamehua vähitellen kattilaan. Hämmennä riisiä kypsentämisen aikana, jolloin riisistä irtoava tärkkelys tekee risotosta kermaisen pehmeän ja lusikoitavan kokonaisuuden. Lisää puolivälissä keittoa pienet porkkanakuutiot mukaan. Kun riisi on vielä aavistuksen napakkaa, sekoita parmesaani risottoon. Tarkista suola ja koostumus. Risoton rakenne tasapainoilee irtonaisuuden ja puuromaisuuden välillä, joten ohenna tarvittaessa lisäämällä tilkka nestettä. Valmiin risoton makua voi syventää vielä loppuvaiheessa tilkalla viiniä ja nokareella voita. Risoton kypsentäminen kestää noin 20 minuuttia. Anna makujen tasaantua muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua. Nostele risotto lautasille ja asettele chilisirkat päälle.

Chilisirkat
2 dl kuivattuja sirkkoja
1 tl voita
1 tl kuivattua rosmariinia
1─3 chiliä, maun ja tulisuuden mukaan
1 tl sokeria
suolaa
Leikkaa chilistä siemenet pois ja hienonna pieneksi kuutioksi. Laita paistinpannu lämpimäksi ja siihen hieman voita, silputtua chiliä ja rosmariinia. Paista sirkat nopeasti, niin etteivät ne kärähdä. Viimeistele sirkat sokerilla ja suolalla.

Wah vakuuttaa viininä ja rosé komppaa rinnalla
Kaukoidästä, riisin ja hyönteisruokien kotimaasta, löytyy valkoviinejä jotka soivat kauniisti sirkkarisoton makujen kanssa. Australialaiset valkoviinit täydentävät risoton moninaista makukokonaisuutta. Jacob’s Creekin Wah tarkoittaa japanilaista ruokakulttuuria, joka kuvaa sattuvasti viinin ja ruoan tasapainoista liittoa, kuten sirkkarisoton yrttisyyden, mausteisuuden sekä makujen tasapainoa. Viinitalon luomuviinin JC Eath.Vine.Grape. pirteän hedelmäinen sekä hennon tamminen maku käyvät hyvin risoton olemukseen ja makuun. Thandin Sauvignon Blanc maistuu rypäleen, yrttisyyden ja hapokkaan makunsa puolesta hyvin sirkkarisotolle. Reilun kaupan tuotteena viini rakentaa ruoan kanssa taustoiltaan kokonaisvaltaisen ruokapaketin. Chileläinen Castillo de Molina Reserva Rosén väri, hedelmäinen raikkaus ja Pinot Noir -rypäleiden marjaista aromit tasapainottavat hyvin chiliporkkana-sirkkarisoton makumaailmaa.

Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Wah.
Australia, South-Eastern Australia 2015. C, PG, SB. Alko nro 508317. Hinta 11,90.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu yrttinen, greippinen ja maku kuiva, keltaomenainen, hapokas sekä mausteinen.
Castillo de Molina Reserva Rosé. Chile 2015. Alko 918557. Hinta 13,48.
Hailakan vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku kuiva (2 g/l), mansikkainen, keskihapokas sekä voimakas.
Jacob’s Creek Earth. Vine. Grape Chardonnay. Australia, South Eastern Australia. Alko 538778. Hinta 34,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen ja maku kuiva (3 g/l), sitruksinen, hedelmäinen ja hennon tamminen.
Thandi Sauvignon Blanc. Etelä-Afrikka, Stellenbosch 2015. Fair Trade. Alko 595824. Hinta 5,49/0,375L
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen ja maku kuiva (3g/l), yrttinen, hennon mineraalinen ja hapokas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
Sirkkaresepti: Reseptitaivas.fi -sivuston päätoimittaja Janne Suomi
Ruokakuva: Mikko Niemi
Kotisirkat: EntoCube, Espoo