Espanjan lippulaivaviinit liputtavat laatua ja luonnetta

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia

Silloin tällöin eteen sattuu viinipullo joka pysäyttää maistamaan ja miettimään viinin syvintä olemusta. Lippulaivaviinit edustavat kunkin talon ehdottomia huipputuotteita, jotka viestittävät persoonallisuutta, huippulaatua, erinomaista tasapainoisuutta, kypsyyttä ja viinin sanomaa. Penedesistä, Espanjan viinialueiden ytimestä tulee kaksi cavaa ja yksi punaviini jotka edustavat omalla tavallaan sitä osaamista, omistautumista, laatua sekä viininteon perinteitä jota viinitekijät haluavat viineillään tuoda esille. Kripta ja Agosarat tarjoavat makupalat siitä miltä pitkään kypsyneiden cavojen aromikkuus laadukkaimmillaan ja herkullisimmillaan on. Domino Cousine 1790 punaviini korostaa viininteon osaamista ja rypäleiden ehdotonta laadukkuutta. 

 

Kripta on ainutlaatuinen toteutus cavasta, kiteyttäen viinintekijän Agusti Torello Matan unelman todellisesta kokonaisvaltaisesta espanjalaisesta kuohuviinistä, cavasta.
Kripta edustaa cavan sisintä olemusta, sen laatutietoisuutta ja estetiikkaa. Agusti Torello loi Kriptan vuonna 1979, jossa perinteiset Penedesin rypäleet, Macabeo, Xarel-lo ja Parellada rakentavat kuohuviinin. Kripta on vuosikertacava jonka rypäleet on poimittu vanhoista köynnöksistä. Kuohuviini on saanut kypsyä toisen käymisen pullossa yli neljän vuoden ajan. Kriptan väri on kullankeltainen ja siinä on hento vihreä vivahde. Cavan kuplat ovat pienet sekä kestävät ja aromeissa voi aistia sitruksisia sekä mineraaliasia vivahteita. Kriptan suutuntuma on kuivan hedelmäinen, hyvin hapokas, ja se tarjoaa herkullisen raikkaan ja tasapainoisen sekä hienostuneen makuelämyksen.

 Domino Cousine 1790 punaviini kunnioittaa perheomisteisen viinitilan pitkiä perinteitä aina perustamisvuodesta 1790 lähtien. Parés Balta -viinitilan omistavat ja sitä perinteisesti pyörittävät veljekset Joan and Josep Cusiné sekä heidän vaimonsa Mª Elena Jiménez and Marta Casas, jotka vastaavat enologeina varsinaisesta viininvalmistuksesta.
Domino Cousine 1790 valmistetaan kahdesta punaisesta rypäleestä, Merlotista ja Cabernet Francista. Kumpikin rypäle saa ensin kylmämaseroinnin ja niitä käyteään erikseen yli kuukauden ajan. Yhdistämisen jälkeen viini saa kypsyä yli vuoden uusissa ranskalaisissa Allierin tammitynnyreissä. Viinin väri on intensiivisen tummanpunainen. Tuoksussa on vivahteikkuutta ja monipuolista aromikkuutta, jossa erottuvat punaiset marjat, paahteisuus sekä mausteet. Punaviinin jälkimaku on voimakas, miellyttävä ja pysyy kielellä pitkään.

Cava Guilera on enologi Pere Guileran ja hänen tyttärensä Marta Guileran omistama pieni, laatutietoinen ja kodikas viinitila. He ovat erikoistuneet tuottamaan kypsytettyjä Reserva ja Gran Reserva cavoja. Pisimmillään heidän laadukkaimmat cavat saavat kypsyä kellarissa yli kymmenen vuotta. Heidän viinifilosofiansa lähtee kiireettömyydestä ja siitä, että cava tarvitsee aikaa kehittyäkseen ja saavuttaakseen hienostuneet piirteensä. Kuluva vuosi 2017 on Peren ja Martan viinitilan juhlavuosi, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta Cava Guileran perustamisesta.
Guilera Agosarat talon lippulaivaviininä on kunnianosoitus viinitilan perustajille Isidre Guileralle and Maria Sardàlle. Agosarat 2005 on saanut kypsyä optimaalisissa olosuhteissa yli kymmenen vuotta ennen sen julkistamista tänä juhlavuotena. Rypäleet ovat perinteiset Penedesin rypäleet; xarel·lo, macabeu, parellada. Agosarat on hienon viinivuoden, terveiden ja laadukkaiden rypäleiden, tinkimättömän kellarityöskentelyn ja hyvin pitkän kypsyttämisen tulos. Aromeissa korostuvat kypsien rypäleiden hedelmällisyys ja maussa vahva rakenne, kerroksellisuus, kermainen hapokkuus, savuisuus, autolyyttinen paahteisuus sekä vivahteikkuus.

English version     http://www.viinimies.com/2017/08/spanish-flagship-wines-saluting_3.html

Text and photos: Heikki Remes
www.viinimies.com