Fish and chips on suomalaista lähiruokaa

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Kevätkausi saa uusia makuja, kun naposteluun tarjotaan fish and chipsiä australialaisittain, down under. Mutkaton kala- ja perunaruoka on täyttä evästä ja makukriteerit täyttyvät hyvin. Ruoka valmistetaan tuoreesta kuhasta, perunoista ja tarjoillaan maukkaan rémouladekastikkeen sekä sopivien valkoviinien kanssa.

 

P1170784 (Copy)

Fish and chips on maukas makuelämys ja itsetehtynä vieläkin parempaa.

 

IMG_8665 pieni

Juuri pyydetty, tuore kuha on fish and chipsin tekemisen lähtökohta.

 

P1270799 pieni

Mummolan perunamaasta nostetut luonnonmukaisesti viljellyt perunat ovat oleellinen osa maukasta luomuruokaa.

 

P1170781 (Copy)

Fish and chips ja rèmouladekastike, 4 annosta

Fish and chips:
500 g nahatonta kuhafileetä
500 g (6‒8) Rosamunda-perunaa
hieman suolaa

Leikkaa kuha isoiksi paloiksi ja suolaa se kevyesti. Pese perunat huolellisesti, leikkaa ne paksuiksi tangoiksi ja laita kylmään veteen.

Uppopaistotaikina:
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoa
1 dl pilsneriä
ripaus cayannepippuria
suolaa
hieman etikkaa
1 l rypsiöljyä syväpaistamiseen

Valmista friteeraustaikina. Erottele munan keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen pilsneriin vehnäjauhojen kera. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja yhdistä taikinaan. Mausta suolalla, cayannepippurilla ja tilkalla etikkaa.

Lämmitä öljy noin 170-asteiseksi. Valuta perunat hyvin ja kuivaa he huolellisesti talouspaperin päällä. Friteeraa perunat rypsiöljyssä kaksi kertaa, silloin niistä tulee rapeita ja maistuvia. Uppopaista kauhallinen kerrallaan, ensimmäisellä kerralla noin 4‒8 minuuttia ja anna perunoiden jäähtyä. Paista toisella kerralla perunat kauniin kullanruskeiksi. Valuta ja mausta suolalla.

Kasta kalanpalat friteeraustaikinassa ja uppopaista öljyssä muutama minuutti kunnes ne ovat kypsiä. Valuta hyvin ja mausta suolalla. Tarjoile heti perunoiden ja rémouladen kera. Ruoka pysyy hetken lämpimänä, kun kalat ja perunat kääritään voipaperin sisälle ja sitten sanomalehteen. Innovatiivinen ratkaisu on käyttää voipaperin tilalla suodatinpussia!

P1170769 (Copy)

Hienoksi kuutioidut kapris, suolakurkku ja ruohosipuli ovat rèmouladekastikkeen makuaineina.

Rémouladekastike:
1 pieni suolakurkku
3 rkl kaprista
1 ruukku ruohosipulia
1/2 sitruuna
1,5 tl dijon-sinappia
2 dl majoneesia
suolaa ja valkopippuria

Halkaise suolakurkku ja poista siemenet. Hienonna pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon hienonnettu kapris sekä ruohosipulia. Purista mukaan sitruunanmehu. Sekoita joukkoon sinappi ja majoneesi. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen maustua hetken ennen tarjoilua.

Aussiviinit johdattavat rentoon menoon
Talven taittuessa meno on vapautunutta ja rentoa. Australialaiset viinit, niiden helppo lähestyttävyys, raikkaus sekä hedelmäisyys ovat omiaan kevättalven rentoon menoon. Kun mukaan liitetään australialainen luonnikas elämänmeno, hitaasti kiiruhtaminen ja rento ote, niin aussien toteamus ”no worries mate” voisi olla vaikka hiihtolomakauden iskulauseena.

Jacob’s Creekin valkoviineissä on raikkautta, hedelmäisyyttä ja sopivaa potkua sekä purevuutta fish and chipsin kaveriksi. Australialaiseen tapaan rypäleet kerään useilta tarhoilta eri laaksoista ja kasvualueilta. Rypäleiden korjuu tapahtuu öisin, jotta niiden raikkaus sekä hedelmäisyys saadaan talteen. Murskaus tapahtuu välittömästi ja maserointiaika on lyhyt, jotta rypäleiden raikkaus ja herkät aromit saadaan maistumaan viinissä. Käyminen tapahtuu valikoitujen hiivojen avulla viileässä. Kuluttajaystävällisyyttä kuvaa viinipullojen sulkeminen kierrekorkeilla. Kuohuviini kuuluu ehdottomasti vapun juomavalikoimaan sekä maistuu myös kala- ja perunaruoan kanssa. Kuohuviinin toinen käyminen on tapahtunut pullossa, ja sakan poistoa varten viini on siirretty tankkeihin sekä siitä edelleen pullotettavaksi.

P1170785_copy (Copy)

Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Riesling. Australia, South Eastern Australia 2015. Alko nro 587757. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, lähes väritön, omenainen, hento tuoksu ja kuiva, erittäin hapokas sekä yrttinen maku.

Jacob’s Creek Semillon Chardonnay. Australia, South Eastern Australia 2014. Alko nro 7764. Hinta 9,99.
Vihertävänkeltainen, hedelmäinen sekä hennon eksoottinen tuoksu ja kuiva, hapokas ja hennon yrttinen maku.

Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut. Australia, South Eastern Australia. Alko nro 581897. Hinta 11,50.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, hapokas, persikkainen sekä lievän paahteinen maku.

Tabloid taittuu tarjoiluun
Tabloidlehti on näppärä ja kertakäyttöinen tarjoiluastia rennolle naposteluruoalle.
Ruoka säilyy lämpimänä sekä hygieenisenä kun sen käärii ensin voipaperiin ja laittaa sitten tabloidkääreen sisään.

P1170789 (Copy)

Taittele näin:
-taita tadloidin aukeama kaksinkerroin ja tee siitä neliö
-muodosta neliöstä kolmio taittamalla oikea alakulma yläkulmaan (vasemmalla)
-taita alas jäänyt kulma yläreunaan kiinni (ylhäällä)
-käännä taitos ympäri ja taita jäljellä oleva terävä kulma yläreunaan (alhaalla oikealla)
-taita pussin siivekkeet ulospäin ja avaa pussi (ylhäällä oikealla)

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*