Haloo Helsinki – sabrage sivaltaa Savossa

Suomalainen viihtyy kesällä mökillään. Mökkivieraille voi tarjota tervetuliaisiksi kuohuviiniä näyttävästi korkkaamalla pullon hieman eri tavalla.

P1270512-crop

Samppanjapullon kaulan katkaisu sabrage-menetelmällä, joko sapelilla tai  miekalla, on peräisin Napoleonin ratsuväeltä. Pullon avaaminen onnistuu hyvin myös vesurilla/kassaralla tai suurella jäykkäteräisellä veitsellä, jotka sopivat miekkaa paremmin suomalaiseen mökkimiljööseen.

Anna pullon jäähtyä jääkaapissa useita tunteja ennen avaamista ja käsittele varovasti. Vältä turhaa hölskyttelyä. Kuori pullon metallifolio pois ja löysennä samalla metallista sidelankaa. Ota pullo tukevasti toiseen käteen, pidä 45 asteen kulmassa ja suuntaa vapaata tilaa kohden. Liu’uta teräasetta voimakkaasti pullon saumaa pitkin kaulaa kohden. Nopea sivallus osuu pullon suuosan kohoumaan ja katkaisee pullon kaulan korkin alapuolelta.

P1080441 (Copy)

Sivallus katkaisee kaulan ja kuohuviini on kaadettavissa suoraan alla odottaviin laseihin. Korkattu kuohuviini on kuten kohokas. Se ei odota vieraita, vaan vieraat odottavat sitä, malttamattomasti! Kuohuviinipullon sisällä on usean ilmakehän paine, joka avauksessa työntää viinin ulos pullosta ja vie samalla mahdolliset lasinsirut mennessään.

Katso samppanjapullon avaaminen sabragella:

https://www.youtube.com/channel/UCAUUtf5wwrmggJp7Sw4wQCQ

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com