Itsenäisyyspäivän illallinen

Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä

Kuopion Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset valmistivat Itsenäisyyspäivälle illallisen, jossa kotomaan raaka-aineet ovat pääosassa. Helppotekoisessa menussa on juhlavuutta, makua ja maistuvat viinikumppanit.

P1280138 pieni

Kansalaisopiston kurssilla on aina tekemisen meininkiä. Porukka jakautuu ryhmiin ja valmistaa oman osuutensa illan menusta.

 P1280145 pieni

Tuoreesta poronfileestä tehdyssä carpacciossa on mukava riistan maku.

Porocarpaccio

400 g rasvatonta ja mureaa poron sisä- tai ulkofilettä

1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

puolen sitruunan mehu

1 tl suolaa

mustapippuria jauhettuna myllystä

80 g parmesanjuustoa

tuoreita pieniä herkkutatteja-/sieniä

150 g frisee/rucolasalaattia

Valmista salaattikastike sekoittamalla kulhossa oliiviöljy, sitruunaöljy ja suola hyvin keskenään. Laita liha pakastimeen noin tunniksi, ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Huuhtele salaatti ja peitä lautasen pohja ohuella kerroksella salaattia. Asettele lihasiivut salaattipedin päälle, mausta salaattikastikkeella ja jauha pinnalle hieman mustapippuria. Leikkaa päälle ohuita parmesanlastuja ja herkkusieniviipaleita.

P1020092 (Copy)

Suomalaisten suosikkikalasta kuhasta rakentuu mustavalkoinen annos, jossa yksinkertainen, silti tyylikäs esillepano tarjoaa monivivahteisen makuelämyksen.

Kevyet kuharullat (10 annosta)

6 isohkoa ruodotonta kuhafilettä

2-3 kokonaista fenkolia/parsakaalia

2 dl freesattuja sieniä

3 kookasta sipulia

puolikas sitruuna

3 laakerinlehteä

kokonaisia valkopippureita

2 tl suolaa

8 dl vettä

Poista fenkoleista/parsakaalista ja sipulista uloin kuorikerros sekä halkaise ne paloiksi. Lisää kiehuvaan veteen suola, pippurit, laakerinlehdet ja kasvikset. Anna kiehua kevyesti kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Mausta kuhafileet miedosti suolalla ja valkopippurilla. Lisää makua saa puristamalla kaloille hieman sitruunamehua tai tilkkasella valkoviiniä. Paloittele jokainen file neljään osaan ja kääri niistä rullia. Kiinnitä rullat coctailtikuilla ja laske ne kypsymään keitinveteen viideksi minuutiksi. Poista kuharullista tikut, nosta ne lautasille ja koristele torvisienisilpulla. Lisukkeina maistuvat kukkakaalilusikalliset sekä siivutetut kypsät kasvikset ja freesattu sieni.

Valkoviinikastike:

2 dl kalan keitinlientä

1 dl kuivaa valkoviiniä

0,3 dl vehnäjauhoja

1 dl kuohukermaa

50 g voita, suolaa, valkopippuria

Sulata kasarissa puolet voista ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti, älä ruskista. Lisää kalaliemi ja valkoviini, keitä kokoon ja anna hautua muutaman minuutin ajan. Mausta, ja vatkaa sekaan voi ja kerma. Kiehauta ja kastike on tarjoiluvalmis.

Kukkakaalilusikallinen:

2 pienehköä kukkakaalia

2 sipulia

kurkumaa, currya, valkopippuria, suolaa

4 rkl voita

1,5 dl vettä

tilkka valkoviiniä,puolikas sitruuna

Paloittele kukkakaali ja pilko sipuli hienoksi. Kuullota sipuli kattilassa, lisää kurkuma, ripaus currya ja kukkakaali. Lisää vettä niin, että kukkakaalit peittyvät ja keitä miedolla lämmöllä lähes kypsiksi. Lisää viini loppuvaiheessa. Ota keitinneste talteen. Jauha kukkakaali tehosekoittimessa hieman rakeiseksi. Lisää voi ja tarvittaessa ohenna massaa keitinvedellä. Mausta ja muotoile kahdella lusikalla pieniksi annoksiksi.

P1250051 pieni

Kotimaisista omenoista valmistuu jälkiruoaksi mehevä omenapiiras.

Omenapiirakka (8-10 annosta)

pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

3 dl omenasosetta

1 prk (200g) kermaviiliä

1 kananmuna

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää sekaan kananmuna ja jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenasose pohjan päälle. Yhdistä muut täyteaineet ja kaada omenasoseen päälle.  Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

P1280154 pieni

Ruoka- ja viinikurssi päättyy aina yhteiseen ateriointiin, jossa itsetehdyt ruoat saavat kumppanikseen eri viinivaihtoehtoja. Tällöin saa maistella ruokien sekä viinien makuja ristiin ja löytää siten oma suosikki.

P1280128 pieni

Itsenäisyysjuhlan viineinä maistuvat aito samppanja, italialainen Barbera d’Asti, portugalilainen Vinho Verde ja espanjalainen Tempranillo.

Viinilasillinen:

Mumm Cordon Rouge Brut. Ranska, Champagne. Pinot Noir, Chardonnay. Alko nro  . Hinta 39,90.

Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku täyteläinen, sitruksinen, hennon mineraalinen, hapokas ja pitkä.

Castello del Poggio Barbera d’Asti. Italia, Piemonte 2012. Ravintolamyynti.

Rubiininpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, marjainen, hennon mausteinen ja ryhdikäs.

Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde. Portugali, Vinho Verde 2013. Alko nro 561147. Hinta 14,90.

Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, aprikoosinen, mineraalinen, hapokas ja pitkä maku.

Campo Viejo Gran Reserva. Espanja, Rioja 2009. Tempranillo, Graziano, Mazuelo. Ravintolamyynti.

Rubiininpunainen, tuoksu marjaisa ja maku täyteläinen,pehmeä, tanniininen, mineraalinen, kahvinen ja tamminen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                                                                                    www.viinimies.com

Jätä kommentti

*