Joulun ajan ruoka- ja viinikattaus

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja 

Rekiretki alkaa ja makumaahan vie
Joulun aika marraskuusta aina vuodenvaihteeseen on täynnä tuoksuja ja makuja. Kattaus pikkujoulujen, itsenäisyyspäivän, joulun ja uuden vuoden pöytiin on värikäs, monivivahteinen ja täynnä makuja niin kasvisten, kalan kuin lihankin ystäville.
Pienemmälle porukalle voi miettiä esimerkiksi joulukinkun valmistamista niska/kasslerpalasta tai etuselästä, perinteisestä makumaailmasta tinkimättä. Näin voi joulumenun nauttia uudestaan kohta vuoden vaihteen jälkeenkin.
Vuoden lopun ruokatarjonta on viinien ystäville mahdollisuus toteuttaa omia tuttuja viinimieltymyksiä ja uusia viinikokeilujakin mielessä joulupöydän viinivalinnat.

Ruoan raaka-aineet ja viinirypäleiden olemus ovat avainsanoja tasapainoiselle makumatkalle
Ruoan raaka-aine antaa pohjaa viinipohdinnoille, mutta vasta ruoan valmistustapa, maustaminen, kastike sekä tarjottavat lisukkeet ratkaisevat aterian makumaailman ja viitoittavat lopullisen viinivalinnan. Ruoan ja viinin harmoniaa haettaessa on hyvä pitää mielessä yksi käyttökelpoinen muistisääntö. Ruoan makeus lisää hapokkuuden ja karvauden makua viinissä, jolloin viini maistuu kuivemmalta. Ruoan hapokkuus puolestaan vähentää viinin omaa hapokkuutta, jolloin viini maistuu pehmeämmältä sekä täyteläiseltä. Tältä pohjalta on helppo muistaa yksinkertainen kiteytys viinivalinnoille: makealle ruoalle makeaa viiniä ja hapokkaalle ruoalle hapokasta viiniä.

p1300707-pieni

Glögi tarjoaa lämpöä ja mausteisuutta talven tuiskuun ja tuiverrukseen
Glögi on todellinen jäänmurtaja ystävien, työporukoiden tai kutsuvieraiden kokontuessa yhteen joulun alla. Kuumana tarjottava glögi lämmittää ja avaa kielenkantoja. Glögi toimii jouluisena alkujuomana tarjoten makuvivahteita rypälemehun ja sen mausteiden yhdistelmästä. Tuike Rosé glögissä mansikka ja joulumausteet, kuten kardemumma, nousevat aromeissa voimakkaasti esille. Kuuman glögiversion vaihtoehdoksi voi tyylitellä raikkaan ja hienostuneen kylmän version, jossa Tuikkeeseen lisätään hieman Proseccoa!

p1240082-pieni

Porocarpaccio on jouluinen alkupala, joka tuon tervehdyksen Korvatunturilta.

p1300744-pieni

Kalalautasen värimaailma, keveys ja aromikkuus sopivat hienosti joulupöytään

Kalat ja kasvikset – joulupöydän keventäjät ja valkoviinien ystävät
Vihreä on valttia jouluruokapöydässä. Perinteiset juurekset, vihannekset, salaatit, rosollit ja yrtit ovat edelleen suosittuja suomalaisessa joulupöydissä. Sen rinnalle ovat nousseet luonnonmukaisesti ja lähellä tuotetuista kasviksista, yrteistä sekä mausteista valmistetut ruoat, joille on ominaista aromikas ja vahva maku. Kasviksien rinnalla erilaiset kalaruoat ovat hyvin esillä joulupöydässä. Kalaruokien valmistaminen on palkitsevaa, sillä kala kypsyy nopeasti. Ongelmana onkin mehukkuuden ja kalan hienostuneen maun säilyttäminen. Castillo de Molina Sauvignon Blancin herukkaisuus ja hapokkuus ovat viinin vahvuus aromikkaiden kasvisruokien sekä salaattien kumppanina. Jacob’s Creekin Wah on puolestaan täsmävalinta aasialaistyyppisten, voimakkaasti maustettujen ruokien makuja tasapainottavana viininä. Gisselbrechtin Grand Cru Muenchberg Riesling on hienostunut viini, ja ruokaystävällisenä viininä se toimii kasvis- ja kalaruokien kanssa aterialla kuin aterialla.

p1300760-pieni

Uunissa kypsennetty porsaanniska juurespedillä on jouluruokaa maukkaimmillaan.

Kinkku kaipaa pehmeää ja mausteista viiniä
Joulupöydän kunkun, kinkun, kanssa mennään perinteisin eväin. Koska kinkku valmistetaan aina kypsäksi, sen viinikumppanille riittää vallan hyvin pehmeä ja mausteinen olemus. Joulupöytä on myös lastattu täyteen mausteisia makuja salaattien, yrttien, rosollien, sillien, pateidensa, juustojen ja muiden lisukkeiden kautta. Pöytään nostettavilta viineiltä kaivataan hedelmäisyyttä ja marjaisuutta sekä vivahteikkuutta ja tasapainoista makumaailmaa. Santa Helenan tammittamaton Shiraz sopii perinteisen kinkun kumppaniksi. Castillo de Molinan marjainen ja vivahteikas Pinot Noir on laadukas valinta silloin kuin tarjottavana on linturuokia. Gabriel Meffren Châteauneuf-du-Pape Inné tuo joulupöytään ryhdikkyyttä ja mausteisuutta. ”Parempana” viininä sen voi jättää nautittavaksi joko jälkiruokana voimakkaiden juustojen kanssa tai siltään jouluiltana takkatulen loisteessa lahjaksi saadun kirjan kumppanina.

p1300717-pieni

Valkoinen portviini maistuu pastöroidusta vuoristolehmän maidosta valmistetun italialaisen Piaven kanssa.

Valkoinen portviini on todellinen joululahja
Jouluna saa syödä sydämensä kyllyyteen saakka ja jääkaapilla voi käydä silloin kun haluaa. Ei siis ihme, että aterian päätteeksi kaipaa vain jotain pientä makupalaa. Tällöin palanen juustoa on kohdallaan. Se täydentää ateriasta kokonaisuuden sille sopivan viinin kanssa. Klassinen valinta on punaviini. Todellista makukumppania kannattaa hakea portviinien parista, ja sen eri vaihtoehdoista. Ferreira 10 Years White Port pureutuu talven ytimeen, eikä jätä nauttijaansa kylmäksi. Portviini tehdään valkoisista rypälelajikkeista, ja 10-vuotias portviini tuo hyvin esille valkoisen version keveyden ja hedelmäisyyden. Portviinin kanssa voi maistella lisäaineettomasta pastöroidusta vuoristolehmän maidosta valmistetusta italialaisesta Piavesta tai pehmeämmästä vuohenjuustosta.

Toimiva käytännön neuvo on nostaa joulupöytään kaksi viiniä, toinen punainen ja toinen valkoinen. Näin jokaiselle ruoalle löytyy oma vastinparinsa. Laatikkoviinit eivät kuulu juhlapöytään, joten sen sijaan pöytään voi nostaa pullotteita eri rypäleistä, jolloin makuyhdistelmille ja -kokeiluille tulee enemmin vaihtoehtoja.

p1300773-pieni

Viinilasillinen:
Tuike Rosé Glögi. Suomi. Alko nro 644657. Hinta 7,98.
Helakanpunainen, tuoksu mansikkainen ja maku makea (140g/l), marjainen sekä joulumausteinen.

Zonin Prosecco Cuvée 1821. Italia, Veneto. Verkkokauppa 37,5 cl.
Hennon kultainen, tuoksu päärynäinen ja maku kuiva (12 g/l), sitruksinen ja kevyen mineraalinen.

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz. Australia. Alko nro 911257. Hinta 17,99.
Tumman karmiininpunainen, tuoksu tumman suklainen ja maku erittäin täyteläinen, mausteinen sekä tamminen.

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc. Chile, Elgui Valley 2015. Alko nro 958027. Hinta 10,79.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu herukkainen ja maku kuiva (7 g/l), sitruksinen, hapokas, yrttinen sekä mineraalinen.

Jacob’s Creek Wah. Australia, South-Eastern Australia 2015. Alko nro 508317. Hinta 11,90.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu yrttinen, greippinen ja maku kuiva, keltaomenainen, hapokas ja mausteinen.

Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg Riesling. Ranska, Alsace 2013. Alko nro 591987. Hinta 19,99.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, kevyen petroolinen, mineraalinen sekä hienostunut, pitkä maku.

Santa Helena Unoaked Shiraz. Chile, Maipo Valley 2015. Alko nro 433567. Hinta 9,19.
Tummanpunainen, tuoksu herukkainen ja maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, yrttinen sekä mausteinen.

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva. Chile, Curicó Valley 2014. Alko nro 455377. Hinta 11,99.
Rubiininpunainen, mansikan tuoksuinen, keskitäyteläinen viini, jonka maku on hapokas ja paahteinen.

Gabriel Meffre Châteauneuf-du-Pape Inné. Etelä-Ranska, Rhone 2014.G,C.M. Alko 434587.Hinta 27,90.
Keskipunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, karpalohilloinen, kukkainen sekä mausteinen.

Ferreira 10 Years White Port. Portugali, Porto. Alko nro 305944. Hinta 17,90/0,375L.
Meripihkanruskea, tuoksu eksoottisen hedelmäinen, appelsiinikuorinen ja maku makea(140g/l), mausteinen, aromikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com