Viinimatka Lapinlahden juusto- ja viinijuhlille

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja

Juustot ja viinit juhlivat Lapinlahdella

Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat lähestyvät 20-vuoden taitekohtaa, juhlavuoden ajoittuessa vuoteen 2017. Vuosien saatossa Lapinlahden jäähalli on koonnut tuhatkunta ihmistä nauttimaan kaksikymmentä metrisen juustopöydän ylitsepursuavasta tarjonnasta.

P1000478 pieni

Juustojen ja viinien liitto

Juustojen ja viinien makumaailma on rikas ja jokaisella maistelukerralla niistä löytyy uusia ulottuvuuksia.      Juustoja ja viinejä maistellessa on parasta luottaa omaan makuunsa. Juustoviinejä valittaessa on hyvä muistaa, että saman juuston maku muuttuu paljonkin sen mukaan, minkä viinin kanssa sitä nautitaan. Erilaiset makuvivahteet ja niiden yhteensopivuudet tulevat parhaiten esille maistelemalla juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin. Samalle juustolle kannattaa kokeilla niin valkoviinin kuin punaviinin sopivuutta. Mietojen, nuorten juustojen hienot aromit ja makujen yksityiskohdat nousevat esille kun niiden kanssa tarjotaan tuoretta ja kevyttä viiniä.   Kovat, pitkään kypsytetyt juustot kaipaavat seurakseen kypsää, vähintään keskitäyteläistä viiniä.

P1270474 pieni-crop

Lapinlahden juustopöytä lisukkeineen on juustonystävän juustotaivas vailla vertaa, on makua ja näköä! Juhlapöytä on aina täynnä maistuvia ja näyttäviä yksityiskohtia. Kaiken kaikkiaan juustopöydässä on tarjolla kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteen sopivia kasviksia, hedelmiä, hilloja sekä leipätuotteita. Juustopöydän ehdoton klassikko on vuodesta toiseen ollut kotimainen Mustaleima Emmental, joka on saanut pöydässä arvoisensa paikan ja suosion. Muita suosikkeja ovat olleet Brie, Aura Gold, Ritari sekä Luostari. Joka vuosi juustopöydässä esitellään myös muutama uusi juustotuttavuus.

Juustopöydän viineissä on monipuolisuutta ja valinnanvaraa, jossa tarjolla on viinejä kuohuviineistä väkevöityihin viineihin. Viinit tulevat useista perinteisistä viinimaista niin vanhan kuin uuden viinimaailman puolelta. Viinivalikoimassa löytyy vaihtoehtoja viinien vivahteikkuuden, täyteläisyyden ja hinnan mukaan. Mukana on luomuviinejä ja viineistä suurin osa löytyy myös Alkon valikoimista.

P1270463 pieni

Tämän vuoden juhlien juustopöydän uutuuskaksikko, Keisarinna ja Juhla cheddar, saivat vierelleen maistuvan viinikaksikon täyteläisestä portista ja vivahteikkaasta punaviinistä.

P1270484 pieni

Juhlien keskipiste on uhkea juustopöytä, jolla on mittaa reilut 20 metriä. Juhlat ovat hyvien ystävien, makuhermoja kutkuttavien juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu ainutlaatuinen, tunnelmallinen tapahtuma. Täydessä jäähallissa tunnelma on aina katossa niin makujen, yhdessäolon kuin esiintyjien osalta.

WP_20151006_19_16_11_Pro-crop

Lapin lahden Juustonystävät ry:lle Juusto- ja viinijuhlat ovat jatkumo, jossa seuraavien juhlien suunnittelun alkaa heti edellisten juhlien jälkeen. Puheenjohtajan ja sihteerin johdolla istutaan ensin pienessä piirissä, joka sitten huipentuu ensi vuonna elokuun alussa 6.8.2016 vietettävään juusto- ja viinijuhlaan.

P1270810 pieni

Viinilasillinen, jossa tutkailtavana uusia viinimakuja vuoden 2016 tapahtumaan:

Campo Viejo Reserva Cava Brut. Espanja, Penedes. Alko nro 538677. Hinta 10,01.

Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (12 g/l), hedelmäinen, pienikuplainen, mineraalinen.

Jacob’s Creek Semillon Chardonnay. Australia, South Eastern Australia 2014. Alko nro 7764. Hinta 9,99.

Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku hunajameloninen, yrttinen ja miedon mausteinen.

Moselland Riesling Kabinett. Saksa, MOnel 2014. Alko nro 7665. Hinta 8,99.

Vaaleanviherkeltainen, tuoksu päärynäinen, puolimakea (35 g/l), sitruksinen ja kukkainen maku.

Argento Seleccion Malbec. Argentiina, Mendoza 2014. Alko nro 452687. Hinta 9,99.

Tummanpunainen, tuoksu kypsän kirsikkainen ja maku täyteläinen, mausteinen ja tamminen.

Mayu Reserva Carmenère. Chile Elqui Valley. Alko nro 401557. Hinta 13,98.

Tummanpunainen, hyvin marjaisa ja aromaattinen viini, maku on voimakas, tamminen ja mausteinen.

Köynnökset sijaitsevat Chilen pohjoisimmassa viinilaaksossa Elquissa, n. 600 metrin korkeudessa Andien rinteillä.

KWV Classic Collection Tawny. Etelä-Afrikka,Western Cape.Tinta B.,Cinsault,Souz.Alko nro307357.Hinta 13.90

Punaruskea, aprikoosinen tuoksu ja makea (150 g/l), taatelinen, maitosuklainen ja hennon mantelinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com