Juustot ovat keskiössä Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlilla

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia

Juustopöydän kattaus on verraton makuelämys
Lapinlahden Juustonystävät ry. haluaa ja osaa todella opastaa suomalaiset juustojen makuihin ja saloihin. Sen aistii ja kokee parhaiten Juusto- ja viinijuhlien ylitsepursuavan juustopöydän ääressä. Maisteltavana on mahdollisimman erityyppisiä sekä erimakuisia Valion juustoja, niin klassikkoja kuin uutuuksia.

Esillepanoon ja kattaukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Osaavasti juustojen kääreet avataan ennen tarjolle tuontia ja ne nostetaan huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Näin juustot tuulettuvat ja niiden aromit tulevat parhaiten esille. Kuivumisen estämiseksi juustot peitetään liinalla avaukseen asti. Juustot ovat tarjolla eri muotoon valmiiksi paloiteltuina. Makujen neutraloimiseen juustopöytään katetaan vettä sekä vähähappoisia hedelmiä ja marjoja. Sopivimpia ovat päärynät, mansikat, kiivit, pähkinät sekä kurkku ja paprikasuikaleet. Vaalea leipä, miedot keksit sekä piparkakut käyvät lisukkeina. Sää nähdä mitä vuosi 2017 tuo tullessaan Juusto- ja viinijuhlille, sen juhliessa 20-vuotis taivaltaan ja Suomen täyttäessä 100 vuotta.

 P1300067 pieni

Brie, Leppäsavu ja Grillijuusto edustavat pehmeitä ja aromikkaita juustoja.

Valio Brie® on pehmeä, ranskalainen valkohomejuusto. Miedon makuinen juusto on kypsänä täyteläinen, ja siinä on hento pähkinäinen sekä herkkusienimäinen vivahde. Koko juusto kuorineen on syötävää. Brien sisusta on usein pehmeää, jopa valuvaa. Maku vaihtelee kypsymisen edetessä miedosta hyvinkin voimakkaaseen. Käytetään juustotarjottimilla, salaateissa, juustovartaissa ja jälkiruokina.

Valio Polar® Leppäsavu on tuttu Polar®-juusto johon on saatu aromikkuutta lepällä savustamalla. Sen olemuksessa on pehmeää täyteläisyyttä ja aitoa savun makua. Maistuva valinta ruoanlaittoon tai leivän päälle.

Valio Eila® Grillijuusto on Valion uutuusjuusto, joka valmistetaan tuoreesta suomalaisesta lehmänmaidosta. Se on laktoositon sekä säilöntäaineeton, ja siinä on vähemmän suolaa kuin perinteisessä halloumi-juustossa.

P1300159 pieni

Grillijuusto sopii grillaukseen tai paistamiseen. Se ei sula eikä veny kuumennettaessa, vaan pinnasta tulee herkullisen rapea. Paistettaessa pannulla tai parilalla on hyvä käyttää hieman öljyä. Leikkaa juusto viipaleiksi ja paista viipaleita molemmin puolin kuumalla pannulla muutama minuutti. Käännä grillijuusto kun sen pinta on saanut kullanruskean paistopinnan tai raidoituksen.

P1300050 pieni

Valio Kappeli®  on kermainen puolikova Saint Paulin -juusto, joka on alun perin ranskalaisten trappistimunkkien kehittämä juustolajike. Juustoa kypsytetään vähintään neljä viikkoa ajan. Juuston olemus on kermaisen pehmeä ja maku täyteläinen sekä miedosti hapan. Se sopii hyvin herkutteluun kuten myös juustosalaattiin.

Valio Juhla® cheddar on hienostuneen hapan, suolainen ja mureneva juusto. Yli puoli vuotta kypsynyt cheddar on juhlavan täyteläinen makuelämys.  Se jatkaa uustuotantona yli 60 vuoden takaista juhlajuuston perinnettä.

Valio Keisarinna® on etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut Valion menestysjuusto vuoden takaa. Rakenteeltaan Keisarinna on goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on karamellimaista vivahteikkuutta, aromikuutta sekä suolaisuutta.

Valio Mustaleima™ on vähintään 9 kuukautta kypsytetty kova emmental-juusto. Sen voimakkaassa maussa voi erottaa pähkinäisen ja hieman sipulisen aromin. Emmentalin kyyneleet ovat aromikasta nestettä, jota kertyy pitkän kypsytyksen aikana juuston koloihin. Kypsytyksessä juusto saa reikäisyytensä ja makuunsa voimaa sekä täyteläisyyttä. Juusto on laktoositon, säilöntäaineeton ja soveltuu hyvin kasvisruokavalioon.

P1300055 pieni

Valio Aura® on noin kuusi viikkoa kypsytetty sinihomejuusto sinisessä vahakuoressaan.  Massa on kermanvaalea ja sinihomeen marmoroima. Rakenteeltaan juusto on hiukan haurasta ja murenevaa. Juusto on voimakasarominen, kermaisen täyteläinen ja tasapainoinen. Maku on pehmeä, hieman hapan, herkkutattimainen ja pitkään viipyvä.  Soveltuu erinomaisesti juustotarjottimille ja monipuolisesti ruoanlaittoon.
Valion Aura on klassikko suomalaisena sinihomejuustona, ollut jo kestosuosikkina 80 vuoden ajan. Aura on myös klassinen valinta aromikkaan ja makean väkevöidyn port-viinin kumppaniksi.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
www.viinimies.com